18. aug
RETTSSAKEN: «De elendige» settes opp på Teater Innlandet. En versjon av Victor Hugos klassiker bygget rundt historien til Khalid Benjamin Ahmed. Her er Solveig Laland Mohn, Anders Kippersund, Inga-Live Kippersund og Ivar Furre Aam i en scene regissøren kaller «rettssaken». Foran sitter to av mange som styrer scenebildet, Jørgen Skjulstad og Mads Faste Liang Nilsen. Foto: Remi Laakso
 
Multimedieteater
«De elendige», bygget rundt historien til utviste Khalid Benjamin Ahmed, fortelles av skuespillere i samspill med eksperter på digital scenepresentasjon.

Publisert: 18.jan.2018 21:37
Oppdatert: 18.jan.2018 22:30

– Jeg som publikum hadde latt meg overraske over denne forestillingen; her er den gamle og den unge historien fortalt med nye fortellerteknikker, sier Anders Kippersund.

Han er en av skuespillerne i Artilleriet og Teater Innlandets utgave av Victor Hugo-klassikeren.

Og han legger til:

– Jeg skulle gjerne sett denne forestillingen.

Han var selv den som koblet Khalid Benjamin Ahmeds historie til «Les Misérables» da regissør Thomas Holtermann Østgaard og Solveig Laland Mohn fortalte at de ønsket å lage sin egen versjon av stykket.

– Jeg kjente ikke Khalid Ahmeds historie så godt, men det gjorde Anders og Solveig, sier Thomas Holtermann Østgaard.

Stort team

I 2016 mottok teatergruppa Artilleriet 990.000 kroner av Norsk kulturråd for å gjøre denne jobben. Teater Innlandet ble med, og nå nærmer det seg première. Det ble satt fram en liten prøvesmak i en av prøvesalene til Teater Innlandet torsdag ettermiddag, og det var spennende å se kombinasjonen skuespillere, videobilder og digital scenografi.

Med på laget er et scenografiteam fra Italia, en ekspert på såkalt projektormapping (kreativ bruk av prosjektor) og en videokunstner, i tillegg til lysdesign, musiker og komponist, kostymedesigner, dramaturg, regissør, og selvsagt skuespillere.

I rettssalen

I scenen «rettssaken» glir vi mellom Hugos klassiker med straffangen Jean Valjean, som på 1800-tallet valgte falsk identitet, og Khaled Benjamin Ahmed som ble utvist fra Norge for å ha løyet om hvem han egentlig var.

På scenen er Jean Valjean/Khaled Ahmed (Anders Kippersund), anklageren (Ivar Furre Alm), dommeren (Inga-Live Kippersund), forsvareren (Solveig Laland Mohn), og Champmathieu (Khalid Ahmed) som i Hugo- historien ble tatt for å være Jean Valjean og feilaktig buret inne.

Gjennom mer enn to timer skal publikum trekkes ut på planken, til en reise i tro og tvil.

Urpremière er 15. februar. I Hamar.

 
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke