23. aug
hippietid: I februar to Ajer-elevene publikum med tilbake til hippietiden, i årets skolemusikal.FOTO: TROND LILLEBO
 
Musikalfeberen råder
Ikke før er Ajer-elevene ferdige med sin Hair-oppsetning, så setter Anders Dalen opp sin versjon. Og mellom dem plotter Karoline Solbakken inn musikalen Annie jr.

Publisert: 02.mar.2011 08:06
Oppdatert: -

Det nærmer seg premiére på Annie jr. 18. mars står nærmere 20 unge skuespillere foran publikum i Hedmarksmuseets aula, for å formidle historien om den lille rødhårete, foreldreløse jenta, som får alle til å drømme om morgendagen.
Det er en familievennlig utgave av musikalen Hamar amatørteater setter opp, med barn mellom ni og 15 år i rollene. President Herbert Hoover og hans stab er klippet vekk, så det blir mer plass til barnehjemsbarna, der de skrubber og gnir «til denne søppelhaugen skinner som sola».
Budsjettet er på rundt 150.000. Forestillingen er satt opp i Norge tidligere, men manus koster penger. For å slippe å betale gebyr, fikk regissør Karoline Solbakken det engelske manuset fra Broadway, og tok oversetterjobben selv.
I løpet av fjor sommer ble sangen For et hundeliv til For et møkkaliv. Easy street ble Lettvint veg.
Allerede i mai søkte Karoline Solbakken etter barn og unge som ville være med på oppsetningen.
- Telefonen ringte konstant, og vi måtte kjøre førstemann til mølla-prinsippet. Det er med skuespillere fra Hamar, Vang, Brumunddal og Moelv, ivrige og engasjerte unger. Vi ligger godt an, og nå står vi foran innspurtsfasen.
Fra 18. til 20. mars skal de spille fire forestillinger.
Karoline omtaler seg som over gjennomsnittet interessert i musikal. Går Annie-oppsetningen bra, er det ikke utenkelig at hun og Hamar amatørteater satser større neste år.
- Jeg har tenkt litt på Spelemann på taket, for eksempel.
Det er helt tydelig noe ved musikalsjangeren som fascinerer. På Ajer ungdomsskole har de nettopp hatt sin årlige musikaloppsetning, og i løpet av få uker i vår skal altså både Hair og Annie opp foran publikum. Karoline Solbakken har en finger med i spillet i begge de to forestillingene. Mens hun leder arbeidet med Annie, står Anders Dalen som produsent for Hair.
- Musikal er underholdende teater, med et godt innpakket budskap. Det blir aldri kjedelig. Jeg tror den perfekte blandingen av dialog sang og dans appellerer til folk, sier Anders Dalen.
Muligens har High School Musical bidratt til å gjøre den yngre garden interessert. Anders Dalen ønsker seg yngre publikummere til Hair-oppsetningen i Hamar teater også. Nå har han fått til en avtale med Hedmark fylkeskommune. Ungdom som har kulturkortet kan kjøpe billigbilletter til forestillingen. Så langt er 140 50-kronersbilletter lagt ut for salg.
Tilfeldighetene ville ha det til at Hamar får to Hair-oppsetninger i år. Det var den musikalen Ajer-elevene satte opp i februar også. Anders Dalen hadde bidratt litt i arbeidet, og da en av skuespillerne ble syk, ble han hyret til en hovedrolle.
- Jan Kola ringte meg, og han hørtes litt desperat ut. Jeg hoppet inn på halvannen times varsel, i rollen som Berger, forteller Ander Dalen.
Han spilte rollen som Berger gjennom fire forestillinger, et spenstig stunt.
- Jeg pugget replikker som et helvete bak scenen, røper Ander Dalen.
Ajer-forestillingen skiller seg mye fra Cultur & Champagnes oppsetning, som for øvrig har premiére 27. april.
- Det eneste de to forestillingene har til felles er at det er de samme sangene. Vi har tatt utgangspunkt i den opprinnelige sceneversjonen, og har en litt mørkere forestilling. På Ajer gjorde de en sceneversjon av filmversjonen, forteller produsent Dalen.
 

 
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke