18. aug
 
Musikalsk festmåltid
Det er klart for «Hanna og Mathias». Av Tor Karseth. I aulaen på Domkirkeodden. Men først middag.

Publisert: 24.okt.2017 19:37
Oppdatert: 25.okt.2017 11:40

Her er hovedfeiringen av Vang sangforenings 100-årsjubileum, og det selges billetter til fire forestillinger. Karseth har skrevet manus og musikk til en teaterkonsert for kor og solister.

Før premièren torsdag 26. oktober legges de hvite duker på. En fireretters presenteres av elevene ved Storhamar videregående skole, restaurant- og matfag: Plukkfisk med egg servert med duchesse poteter, gulrot og blomkål. Persillesorbet. Innbakt kylling i butterdeig servert med saltbakte småpoteter og rødbetesalat. Rompudding med kirsebærsaus.

– Vi har tatt utgangspunkt i Hanna Winsnes-oppskrifter, men modernisert dem litt, sier avdelingsleder for restaurant- og matfag Rudy Syversen.

Nærmere femti personer har meldt seg på og får oppleve menyen. Elever og lærere prøvekjørte menyen forrige uke, og Syversen sier alle var fornøyd. Laila Grastvedt fra Anno museum Domkirkeodden vil torsdag «sette måltidet inn i en kulturhistorisk sammenheng».

Kokebok

Hanna Winsnes, norsk forfatter, best kjent for kokeboken «Lærebog i de forskjellige Grene af Huusholdningen» (1845) – men også skrev hun fortellinger under pseudonymet Hugo Schwarz – og gift var hun med presten Paul Winsnes, som i 1840–1875 var sogneprest i Vang i Hedmark.

I denne teaterkonserten møter vi Hanna i hennes vennskap med den fattige maleren Mathias Stoltenberg. Handlingen er lagt til 1850 – året da Stoltenberg malte portrettet av Hanna Winsnes.

Mye felles

Tor Karseth skriver selv om Hanna og Mathias i programmet: «De fikk begge den sjukdommen som senere ble kalt tyfus under krigs- og nødsåra i 1807–10. De reiste begge til København, og de hadde begge en 25 årsperiode preget av flytting og reiser. Og kanskje viktigst: Mathias var avhengig av pennen for å gjøre seg forstått. Hanna følte seg friere når hun kunne bruke pennen i stedet for den muntlige samtalen. Sjukdommen hadde gjort Mathias mer eller mindre stum. Som kondisjonert kvinne i en prestegård på landet var Hanna også i utgangspunktet stum.»

Tor Karseth har skrevet 15 sanger og tonesatt to tekster av Hanna Winsnes – i tillegg til teksten i stykket. Tanja Leine spiller Hanna Winsnes, Jon Olav Hjelle spiller portrettmaler Jon Olav Hjelle, dirigent er Håvard Forvemo og pianist er Arild Dragesæt.

 
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke