22. aug
KRITISK: Styreleder Terje Gloppen er kritisk til hvordan politikerne har behandlet saken.
 
Musikerordningen avvikles
Fylkesrådet i Hedmark sin innstilling i saken om «Fremtidig organisering av kunstformidling i Hedmark» er klar.

Publisert: 07.okt.2016 11:24
Oppdatert: 07.okt.2016 11:48

Driftstilskuddet til Stiftelsen Musikk i Hedmark avvikles fra og med 1.januar neste år. Fylkesrådet vil avsette penger i en ny tilskuddsordning, skriver de i en pressemelding.

Nå skal etableres en ny plattform for samarbeid med Oppland innen musikksektoren i innlandet. Fylkesrådet tar sikte på at en ny plattform skal være klar innen 2018.

Styreleder Terje Gloppen, og daglig leder Torbjørn Bækkevold ble orientert om innstillingen torsdag . Begge støtter innstillingen og sier:

- Den tradisjonelle musikerordningen er gått ut på dato. Det er også årsaken til at stiftelsen den 19.september skrev sluttavtaler med de musikerne som har vært fast ansatt. Ordningen har ikke vært en god modell for musikkfeltet de siste ti årene. Alt for få musikere i fylket har kunnet dra nytte av de økonomiske ressursene som blir stilt til rådighet fra stifterne, sier Gloppen og Bekkevold.

Gloppen og Bækkevold er imidlertid kritisk til hvordan Hedmark Fylkeskommune har gjennomført denne prosessen. De er bekymret for hvordan samarbeidspartnerne og ansatte skal bli ivaretatt når stiftelsen avvikles så raskt.

- Det er inngått avtaler med mange musikere og aktører for både 2017 og 2018. Ideelt sett mener vi at HFK burde brukt 2017 til en avviklingsperiode», sier de. 

Ikke fornøyd

Fylkesrådet er ikke fornøyd med effekten av de offentlige midlene som i dag brukes til formidling av musikk til befolkningen i Hedmark. Derfor ønsker de å utarbeide en ny modell for musikksatsingen. Dette innebærer at Musikk i Hedmark ikke lengre vil få økonomisk støtte fra fylkeskommunen om fylkestinget er enig i fylkesrådets vurdering. 

- Fylkesrådet mener at den framtidige musikksatsingen i Hedmark må være basert på solid musikkfaglig bakgrunn og at folket får best og mest mulig musikk ut av de pengene som brukes, sier fylkesrådsleder Per-Gunnar Sveen i Hedmark fylkeskommune.

Musikk i endring

Bakgrunnen for fylkesrådets innstilling er gjennomgangen og videre vurderinger av kunstformidlingsfeltet i Hedmark som fylkestinget fattet vedtak om i 2015. Formålet med gjennomgangen var å se på om kunstinstitusjonene i Hedmark var optimalt organisert. Om andre organisasjonsløsninger eller samarbeidsformer kunne gi en bedre utnyttelse av økonomien og kunstneriske eller formidlingsmessige gevinster. Gjennomgangen ble gjort av innleid konsulent Stein Storsul med partner Rolf Akselsen. Gjennomgangen viste at Musikk i Hedmark ikke godt nok underbygger kulturpolitiske mål og leverer for lite kunst for pengene.

- Fylkesrådet ser at en endret arbeidsmåte på musikkfeltet er nødvendig.  Det har skjedd store endringer innenfor musikkfeltet de siste 15 årene, siden stiftelsen Musikk i Hedmark ble etablert i 2001. Stiftelsen ble etablert på en tid da tilgangen til profesjonell musikk i fylket var langt mindre enn i dag. Tilgangen på kvalitet i det profesjonelle musikktilbudet i Hedmark, er langt bedre i dag enn tidligere, bemerker Per-Gunnar Sveen.

Hedmark fylkeskommune har vært en betydelig finansiell bidragsyter for Musikk i Hedmark. Det er et mål for framtidig musikksatsing at en også oppnår større uttelling fra andre mulige bidragsytere, særlig Norsk Kulturråd.

 
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke