buy Instagram followers
paykwik bozum
Evden eve nakliyat Hesaplı Krediler Hızlı Krediler
istanbul evden eve nakliyat
hacklink
buy instagram followers
justin tv
paykasa paykwik
18. okt
Gjenforening: Solheimkoret, Anna Sundstrøm Otervik, Geirr Lystrup og Moskva Balalaika Quartet var samlet for første gang siden urpremièren for 15 år siden.
FOTO: KRISTIAN EINANG
 
Arktisk julestemning
Geirr Lystrup, Moskva Balalaika Quartet, Anna Sundstrøm Otervik og Solheimkoret formidlet juleevangeliet i ny, arktisk drakt i Veldre kirke.

Publisert: 10.des.2016 20:15
Oppdatert: 11.des.2016 15:33

Nå er det riktig nok 15 år siden Geirr Lystrup skrev "Stjerna fra øst", og stykket står i dag som en fast førjulstradisjon for både Lystrup og gjestene i Moskva Balalaika Quartet. Stykket har faktisk ført både Lystrup og de russiske folkemusikerne Norge rundt, og lokale kor fra alle hjørnet av landet har tidligere tatt del i formidlingen av visesangerens julefortelling. Derfor er det  ekstra hyggelig at de i år har valgt å rykke helt tilbake til start. Solheimkoret og Anna Sundstrøm Otervik var nemlig med på den aller første framføringen, og denne helga ble altså hele gjengen gjenforent under samme tak i Veldre kirke. HA var tilstede under helgas første av tre forestillinger, og med fullsatt kirke var det rundt 200 mennesker på plass under gjenforeningen. 

"Stjerna fra øst - Jomfru Maja på Taigaen" er basert på historiens mest kjente fortelling, men der juleevangeliet finner sted blant sand og ørken er Lystrups stykke omringet av snø og vinterskog.

For mange kan juleevangeliet oppleves som både fjernt og uvirkelig, og Lystrup oppnår mye når han drar historien inn i et mer velkjent terreng. På den måten får man fortellingen nærmere på kroppen og selve budskapet blir på mange måter mer forståelig og virkelighetsnært. Historien om Maja og ungen på Taigaen formidles gjennom både tekst og musikk, og Lystrup stiller selv i fortellerrollen.

Med Moskva Balalaika Quartet har Lystrup funnet et partnerskap med musikere av høy, høy klasse. De russiske folkemusikerne var egentlig verdt inngangspengene alene. Det finnes nemlig få mennesker som kjenner bedre til den russiske folkemusikken, og kvartetten bød på seg selv et par utrolige musikalske øyeblikk i løpet av konsertkvelden. Publikum skjønte raskt at de var vitne til noe stort, og de russiske musikerne ble stadig vekk belønnet med både jubel og trampeklapp.

Russisk folkemusikk forbindes ikke automatisk med advent og julefeiring. Det er allikevel noe helt spesielt som skjer når Lystrup syr sin norske versjon av juleevangeliet inn i de velkjente melodiene. Flere ulike verdener kolliderer, og resultatet oppleves som både nært, nytt og spennende. Spesielt ettersom tekstene formidles av det massive Solheimkoret sammen med solistene Lystrup og Otervik. Hvorvidt publikum fant julestemningen vites ikke, men "Stjerna fra øst" byr i alle fall på noe helt annet enn den konvensjonelle, norske julekonserten. 

 
Kommentarfeltet er stengt mellom
22:00 og 08:00
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke
evden eve nakliyat