8. des
Itz­hak Perl­man: «Live in Russia» (1990/2015)
 
Borteseier til Perlman i Tchaikovskys hjemland
Fra platehylla: Itzhak Perlman gjorde stor suksess i Russland – godt hjulpet av både Pyotr Tchaikovsky og djevelen selv.

Publisert: 14.des.2017 07.06
Oppdatert: 14.des.2017 07.43

I 1990 tok Perlman med seg fiolinen og Israel Philharmonic Orchestra på turné i Russland. Resultatet ble ei forrykende skive full av klassiske godbiter.

Gildet starter med en av de bedre versjonene jeg har hørt av Tchaikovskys fiolinkonsert. Perlman spiller som vanlig tilnærmet feilfritt, men samtidig uten å låte klinisk eller sterilt.

Mitt personlige høydepunkt – den dramatiske oppbygningen etter to og et halvt minutt – låter spesielt bra, mye fordi fiolinen ligger så langt fram i lydbildet at de lynraske små løpene ikke drukner.

Perlman spiller med varme og glød, og man kan lett se for seg den vennlige bamsen sitte og smile for seg selv med lukkede øyne.

Et annet stort høydepunkt er Tartinis fiolinsonate i d moll – «Devil’s Trill». Tartini drømte en natt at djevelen oppsøkte ham og spilte den mest fantastiske musikk. Tartini skrev senere ned det han husket, men vedgikk at han ikke klarte å lage å overgå satans eget verk. Djevelen må ha vært en helvetes komponist!

Perlman er langt fra noen djevel, men han framfører det krevende stykket med voldsomt overbevisende kraft og presisjon.

«Live in Russia» får en varm anbefaling fra meg.

 
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke