buy Instagram followers
Evden eve nakliyat Hesaplı Krediler Hızlı Krediler
istanbul evden eve nakliyat
hacklink
paykwik
justin tv
paykasa paykwik
20. okt
 
Et fyrverkeri av en opera
Teatersalen i Brummunddal ble fylt av vakre arier og spanske stemninger da RingsakerOperaen hadde premiere på "Carmen" tirsdag kveld.

Publisert: 11.nov.2015 00:52
Oppdatert: 12.nov.2015 10:15

 - Det er et stykke fra Ringsaker til La Scala, men gleden og engasjementet ved å sette opp en opera er ikke mye dårligere her, sa fylkesmann Sigbjørn Johnsen da han sammen med operasjef Kari E. Bekken åpnet premieren på RingsakerOperaen tirsdag kveld. Det er lagt mye forberedelse og mange timer i det som til slutt er blitt årets operaproduksjon: "Carmen".

Se det store bildegalleriet her!

Den franske komponisten Georges Bizet (1838-1875) skrev "Carmen" året før han døde, men pariserne mente operaen var umoralsk, og gav den en dårlig mottakelse. Likevel fikk folk etterhvert øynene opp for de vakre melodiene og spanske stemningene, og siden har den gått sin seiersgang over hele verden.

I "Carmen" møter vi den spanske soldaten Don José, som lar seg forføre av den vakre smugleren Carmen. Don José ofrer soldattilværelsen for å være med henne, men da hun i stedet velger tyrefekteren Escamillo, dreper den falne soldaten Carmen i et voldsomt anfall av sjalusi.

Det er ikke småtteri å sette opp en av verdens mest kjente og folkekjære operaer. Man trenger både sangsolister, fullt orkester, operakor, dansere og barnekor, foruten alle som bidrar før musikantene inntar scenen. En del av deltakerne er profesjonelle, men det er en høy andel dyktige amatører som deltar i oppføringa. At en så stor forestilling i stor grad er basert på frivillighet, er imponerende i seg selv.

Solid tolkning

Hedmarken Symfoniorkester klinket til i ouvertyren, og gjorde en god innsats gjennom hele operaen. De dannet et solid fundament for alle de andre på scenen, og klarte å bidra til å danne en musikalsk helhet gjennom både dramatiske og lyriske partier - under kyndig ledelse av dirigent Dag Nilssen.

Også korene gjorde en solid jobb. I de store partiene klarte operakoret å fylle opp hele teatersalen, og alle de drøyt 30 kormedlemmene smeltet naturlig inn som skuespillere i det tragiske dramaet. Barnekoret sjarmerte salen, og imponerte med tydelig tekstuttale.

Hovedrolleinnehaver Anna Sundström Otervik (Carmen) var glimrende, både som skuespiller og sanger, og hun utmerket seg i de høyere registeret. Selv om teatersalen ikke gir mye drahjelp, klarte hun å nå ut til publikum også når både kor og orkester spilte med. Også Hallvar Djupvik (Don José) og Aleksander Nohr (Escamillo) sang fint ut i salen, og sistnevnte klarte å sjarmere publikum ekstra med sceneopptredenen sin.

Årene har gått siden "Carmen" urpremierte i Paris i 1875. Men - som Sigbjørn Johnsen sa før forestillingen: - Med sine 140 år holder hun seg forbausende godt.

 
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke
evden eve nakliyat