buy Instagram followers
Evden eve nakliyat Hesaplı Krediler Hızlı Krediler
istanbul evden eve nakliyat
hacklink
paykwik
justin tv
paykasa paykwik
20. okt
Magne Neby: Musiker innen roots-sjangeren med ferskt plateslipp.Foto: Geir Vestad
 
Fortsatt litthemmelig
Det var da han spilte i Paris og skulle presentere seg for de franske som Magne Neby Olsen, at han skjønte det trengtes et artistnavn. Så nå kaller han seg Röst.

Publisert: 11.jun.2015 04:00
Oppdatert: 11.jun.2015 04:00

– Jeg tenkte også det var greit å skille mellom privatlivet og artisten, sier han.

Så når han står på scenen, er det røsten som råder. Hjemme på Tangen er han Magne. For litt i det stille har den fortsatt ganske ferske roots-artisten Röst gjort hedmarking av seg.

Opprinnelig er han fra Randaberg, utenfor Stavanger, utved havet. Det er derfor han har slått seg ned så han ser Mjøsa. Og navnet «røst» er også et ord for baugen på en båt, det som er helt framme.

Kunstnerstrøk

For tre år siden flyttet han til morens oppvekststrøk i Vangsåsen. Det er der Neby-navnet kommer fra, og der tilbrakte han det meste av ferier i hele barndommen. Etter et år i Vang, kjøpte han og kona hus på Tangen for to år siden, og han har funnet ut at det er en ypperlig plass å bo, i hvert fall så lenge togene stanser så ofte som nå, og han ikke må ta toget til Hamar for å komme til Oslo.

– Det er heldigvis ikke så mange som vet hvor bra det er på Tangen, så det var derfor vi hadde råd til å kjøpe hus der, sier han.– Så nå tror jeg at jeg har funnet plassen min. For det er noe eget å kunne våkne opp søndag morgen, gå barføtt ut i gresset og se på Mjøsa. – Og likevel ha kort veg til Oslo.

Dessuten har han etter to år oppdaget at Tangen egentlig er litt av et kunstner- og musikerstrøk. Og med Neby på plass, er kulturkolonien Tangen forsterket med en roots-kar, selv om han fortsatt ikke har sagt til så veldig mange hva han driver med, eller at han er der. Hittil har han spilt mer i USA, Sverige og England enn på Hedmarken, for å si det sånn.

spøkelsesstasjon

Lokalt på Hedmarken har han så langt spilt mest for selskaper, og har gjort en konsert på Larsen i Hamar, men da mer som trubadur. Så da han midt i mai skulle lansere sitt første album, valgte han å gjøre det i Oslo – og på et ganske så originalt spillested. For debutalbumet hans heter «Ghost Station», og hvor skulle det ellers kunne lanseres enn på en av landets virkelige spøkelsesstasjoner.

Nærmere bestemt fikk han anledning til å holde lanseringskonserten nede på den gamle T-banestasjonen Valkyrie Plass, som i sin tid var fast stoppested før Majorstua. Nå suser tunnelbanetogene forbi, men mellom 01 og 4.30 om natta er det stille. Unntatt den natta da Röst holdt konsert for 120 mennesker.

Lange trapper

– Jeg hadde hørt om denne stasjonen, men visste nok ikke hvor mye arbeid det ville være å få lov til å spille der og få alt på plass, sier han.

For trappene ned er fortsatt lange og trange, især når du skal frakte over ett tonn med utstyr nedover i dypet. Og der nede var det så trangt at bandet måtte stå på den ene perrongen, og publikum på den andre. Og halv fem om morgenen måtte alle være oppe igjen, for da kom det første toget.

– Jeg spiller gjerne på lignende plasser igjen, men kanskje ikke med så mange trapper, og kanskje ikke så midt på natta, sier han.

Men han har definitivt ikke lyst til at Tangen skal bli den neste spøkelsesstasjonen han spiller på.

Hamar-konsert

I stedet har han planer om å holde en konsert i Hamar til høsten. Da skal han på platelanseringsturné med fullt band og det hele. For selv om plata ble sluppet 15. mai, blir det ikke lanseringsturné før til høsten. Og nå er spillestedene i ferd med å falle på plass, men hvor Hamar-konserten blir, er ennå ikke helt bestemt.

Etter hvert skal plata også komme på vinyl. For roots-sjangeren er en form som gjerne kommer til sin rett på vinyl. Men vinylutgivelser er såpass dyrt at han tar én ting om gangen, som han sier.

Cd-en på sin side er en form som er i ferd med å få nesten tilsvarende rolle som T-skjorta, mener han.

– Før kjøpte folk T-skjorter som minne fra konserter de var på. Nå fungerer cd-ene som et minne i stedet.

Egne låter

Helt fra han gikk på videregående, har han skrevet sine egne låter.

– Jeg har nesten hatt som prinsipp å ikke gjøre coverlåter, sier han.

– For hvis du vil høre Bob Dylan, setter du på Bob Dylan.

At det er roots/americana som er blitt hans sjanger, er noe som har kommet litt av seg selv, mener han.

– Men det varierer det fra enkle og lette til ballader som kan være mer skumle. Det kan være både enkle kjærlighetsviser og mørke samfunnshistorier.

– Det er en sjanger med lange røtter, men jeg håper likevel det skal ha noe 2015 over seg, sier han.

 
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke
evden eve nakliyat