buy Instagram followers
Evden eve nakliyat Hesaplı Krediler Hızlı Krediler
istanbul evden eve nakliyat
hacklink
paykwik
justin tv
paykasa paykwik
20. okt
plateklare: Torbjørn Sandvik (f.v.) Geir Holm (fra Stange), Stefan Theofilakis, Olav Renolen Aasbø, Bjørn Nordstoga Eide (fra Hamar) og Geirmund Simonsen.FOTO: THOMAS LARSEN RØED
 
Har snudd pila oppover
Det forrige albumet til Glittertind var så depressivt at de ikke klarte grave seg lenger ned. Nå ser de plutselig lyst på livet.

Publisert: 23.apr.2015 04:00
Oppdatert: 23.apr.2015 04:00

Tre og et halvt år brukte de på «Djevelsvart», utgitt i 2013. Kritikerne jublet. En samlet norsk presse trillet en 5’er for den folkemusikkispedde tungrocken.

Glittertind fikk virkelig vist seg fra sin mest depressive side. Stort lenger ned var det ikke mulig å komme. Derfor bestemte de seks karene – to av dem fra Hedmarken – seg for å se litt lysere på livet. De satt deadline for en ny plate, og ga seg i kast med å skrive låter til en helt annerledes utgivelse.

VISER NYE SIDER

«Blåne for blåne» er tittelen på det nye albumet. 27. april er satt som slippdato, men de mest ivrige publikummerne har allerede kunnet høre smakebiter på nett. De har nok blitt overrasket over Glittertinds nye toner.

– Før var det tungrock og metall, iblandet folkemusikk. Vi spilte på metallfestivaler, blant annet Inferno i Oslo. Men så fikk vi lyst til å vise en annen side, med mer akustiske elementer. Det endte med en plate som vil favne bredere. Vi har gått inn for det melodiske, sier Bjørn Nordstoga Eide fra Ridabu, bandets bassist.– Jeg tenkte at «denne platen vil selv mormor like» da jeg hørte den. Sikter dere mot nye målgrupper?

– Det er morsomt at du sier det. Det er litt av ideen. Den forrige plata var så depressiv. Nå har vi tatt utgangspunkt i etterkrigstidas verdier, som solidaritet og rettferdighet, sier Bjørn Nordstoga Eide.

STARTET PÅ GUTTEROMMET

Bandet Glittertind startet som et enmannsprosjekt på gutterommet hos Torbjørn Sandvik. Han ga ut «Evige Asatro» (2004) og «Til Dovre Faller» (2005) på nederlandske Karmageddon Media. utgivelsene var inspirert av store historiske temaer. I 2008 ble kirkeorganist, produsent og komponist Geirmund Simonsen del av prosjektet. Simonsen står blant annet bak kjenningsmelodien til TV2-serien Hvaler, Hotel Cæsar og Lars Monsen.

Først i 2010 ble bandet fulltallig. I tillegg til Bjørn Nordstoga Eide fikk Sandvik og Simonsen med seg Geir Holm fra Stange (trommer), Olav Renolen Aasbø (gitarer) og Stefan Theofilakis (fløyte og dobro).

– Bortsett fra meg, bodde alle på Blindern studenthjem. Det var der de møttes. Geir og jeg hadde spilt sammen tidligere, forteller Bjørn Nordstoga Eide.

Til vanlig, når han ikke spiller i Glittertind, går Bjørn på skole. Han har studert klassisk musikk på Barratt Due. Til sommeren er han ferdigutdannet lærer. I tillegg spiller han kontrabass i Hedmarken symfoniorkester.

Bandets andre hedmarking, Geir Holm, jobber på Stange skole og farter litt rundt som trubadur på puber.

INSPIRERT AV HISTORIEN

Den nye plata er i likhet med de tidligere Glittertind-platene inspirert av historien. «Blåne for blåne» har utgangspunkt i etterkrigstidens stemninger og krigsgenerasjonens evne til å reise seg igjen etter traumer og tap.

– Vi velger å se positivt på det. Det var da velferdssamfunnet kom for fullt. Vi har tatt utgangspunkt i de nye verdiene, skrevet tekster, og satt toner til. Det har vært morsomt og intensivt, forteller Nordstoga Eide, og sikter til den nokså korte deadlinen de ga seg selv.

– Vi skrev i et halvt år, så gikk vi i studio. Det har gått unna!

Førstesingelen «Høyr min song (Til Fridomen)» har allerede vært A-listet på NRK P1 siden februar.

– Vi var spente på responsen, i og med at vi har tatt en ny retning musikalsk. Det er Glittertind i ny innpakning. Men det vi har fått, har vært veldig positivt. Det er gøy, sier Bjørn Nordstoga Eide.

Plata har et vårlig drag over seg. Utgivelsestidspunktet er på ingen måte tilfeldig.

– Nå er det 70 år siden krigen tok slutt. Sola kommer, og sommeren er på veg. Det er ikke tilfeldig at plata kommer nå, sier Bjørn Nordstoga Eide.

lange låter

De ti sporene gis ut digitalt, på cd og vinyl. Sist Glittertind lanserte plate, for halvannet år siden, fikk de litt kritikk for at låtene var korte. Det kan de absolutt ikke klandres for denne gangen. Flertallet av låter er over fire og et halvt minutt lange.

– Jeg er veldig fornøyd med melodiene; hva vi har fått til på så kort tid. Sist vi ga ut plate, fikk vi litt kritikk for at låtene var litt korte. Nå har vi fått mer kjøtt på beinet, sier Bjørn Nordstoga Eide.

SLIPPKONSERT 22. MAI

22. mai blir det slippkonsert på Parkteatret i Oslo.

– Det blir kjempegøy. Vi gleder oss veldig til det. Så håper jeg noen fra Hamar tar turen dit.

Nå er de i gang med å få satt noen konsertdatoer. Blant annet venter en opptreden under Steinkjerfestivalen. I Hamar har bandet aldri spilt.

– Vi spilte på Volumfestivalen i 2011, og dit kom det en del folk. Jeg har lyst til å spille i Hamar. Da hadde mamma og pappa blitt fornøyde, slår bassisten fast.

 
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke
evden eve nakliyat