12. des
ny plate: - Jeg vil være et usynlig speil, sier Silje Nergaard, som tirsdag slipper sitt 15. album. Forøvrig med en låt til Hamar, om å rusle rundt på gamle tomter og kjenne på hvem man er blitt. foto: Mathias Bothor
 
Lydbilde til folks rekke av dager
– Jeg håper jeg lager musikk som kan være et lydbilde til folks liv. At sangene mine kan holde lytterne i hånden, både gjennom gode og triste dager.Hamar

Publisert: 12.mar.2015 04.00
Oppdatert: 12.mar.2015 08.40

Mandag slipper Silje Nergaard albumet «Chain of Days», og er for femtende gang klar til å entre folks dager: På kjøkkenet, når du freser kjøttdeig til fredagstacoen. I bilen, når du trenger å stresse ned. I sofakroken. I armkroken. Eller den dagen kjedet ryker og perlene raser ut over golvet. Når dagene man kjente så godt blir annerledes og litt fremmede. Hudløse kanskje.

– Jeg vil være et usynlig speil, en hånd å holde i, sier artisten og komponisten, som bor i Oslo og arbeider over hele verden – men som uomtvistelig vokste opp på Hamar. Kan det være vemodstonen fra Hedmarken, som slipper gjennom?»Vemodig vakkert»?

gå litt sakte

– Vemod og vakker er to veldig fine stemninger og følelser, som det er naturlig for meg å gå inn i. Jeg liker at ting går litt sakte. Men vemod har også håp i seg, og musikk med ro har mye lys i seg.

– Og låta «Come Walk around» på det nye albumet har mye Hamar i seg?

- Det er helt klart min lille Hamar-mimring. Den handler om å besøke hjembyen sin, akseptere på godt og vondt hvordan historien vår ble skrevet, og skjønne hva som har formet en som menneske.

- «Time to look back with a smile or a sigh» - «Be fancy free and turn back time»?

- Nettopp. Vi driver og lager en dokumentar for tiden, så jeg og en kameramann kjørte for ikke lenge siden min gamle skoleveg og var innom Ajer ungdomsskole og snakket med gamle lærere. En blir litt nostalgisk av sånt.

fant løsningen

– Ettertenksom også et adjektiv som passer til denne plata? Du tar det ned og renser opp?

– Less is more for meg. Det som teller er å fortelle historien. Derfor er jeg litt nøye med å skrelle det inn til kjernen. Så helt innpå blir mange utrygge, men det er der jeg føler meg trygg.

Det kjernesunne ble enda tydeligere under innspillingen av «Chain of Days». For Silje, som på scenen virker tryggere enn Furuberget, har - faktisk - alltid følt seg litt nervøs under innspillinger. Men på den femtende plata kjenner hun seg for aller første gang helt fri, forløst og leken som vokalist i studio.

– Det er kanskje litt underlig at jeg ikke fant ut hvordan jeg skulle løse dette før, sier hun, for det var ganske enkelt: I stedet for at musikerne satt bak et glassvindu i studio og spilte på hvert sitt instrument, samlet de seg denne gangen i ett og samme rom – og Silje tok av seg høretelefonene. Eureka!

– Jeg oppdaget plutselig at jeg synger mer naturlig og fritt, når stemmen min høres i rommet, slik jeg er vant til å høre den på kjøkkenet eller i dusjen. Jeg slapp å bli invadert av min egen stemme, fikk mer kontakt med kroppen. Det var et kick! Det kjennes deilig at jeg endelig har kommet inn til kjernen. Jeg håper og tror at folk hører det. Jeg hører det i hvert fall.

sanger på langtur

Albumet blir sluppet 16. mars. Turneen starter 25. mai, på hovedscenen i Den Norske Opera. En må jo rive i sånn litt ordentlig, hoppe litt uti det, som Silje sier. Men før det har hun hoppet uti det i Tyskland, med 16-dagers turne i april, for der driver hun stadig og turnerer. Likeså på den østlige halvkule. Som ung artist flaret hun skikkelig opp i Japan. Og Silje skinner ennå østpå, bare at Østen, som hun sier, har flyttet seg litt og dreid seg mot Korea, Taiwan, Macau og Kina. Hun spilte for 13.000 i Taiwan. Og i Korea synger alle jentene med. Er de fans der nede, så er de det skikkelig. På kafé i New York i vinter fikk datteren hakeslepp. For trur du ikke en koreansk kvinne forsiktig kom bort til bordet og spurte om mannen hennes kunne få hilse på Silje. Han var så fan at han ikke engang turte å spørre sjøl. En japansk fan har lært seg norsk for å høre på Silje, og forleden fikk hun melding fra en som hadde hørt henne i en liten landsby i Sør-Afrika.

– Sangene mine drar ut på de underligste langturer, fra menneske til menneske, og kommer tilbake til meg i form av tilbakemeldinger. Det er en litt artig todeling, å sitte hjemme i ro og fred og lage denne musikken, og så dra ut og treffe folk og oppleve at den er levende, og i forandring og bevegelse hele tiden.

-På dette albumet leker jeg med både folk, blues, pop, country og jazz. Men heldigvis har journalistene sluttet å spørre etter merkelapper. Det er bare siljesjangeren. Det melodiøse er min tydelige signatur, som rammer det hele inn og skaper musikalsk helhet.

I sin rekke av dager har Silje satt av en tidlig novemberdag til Hamar, med konsert på Gregers. Så går turneen videre både internasjonalt og innenlands både til høsten og framover vinteren.

 
Kommentarfeltet er stengt mellom
22:00 og 08:00
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke