buy Instagram followers
paykwik bozum
Evden eve nakliyat Hesaplı Krediler Hızlı Krediler
istanbul evden eve nakliyat
hacklink
buy instagram followers
justin tv
paykasa paykwik
18. okt
typisk: Når multikreative Marianne Stranger debuterer som elektropopartist og låtskriver, kompletterer hun vinylen med egen tekstbok, gjennomillustrert av sanger Stranger.foto: Trond Lillebo
 
Nå har Stranger blitt sanger
Mange ulike uttrykk, én kunstner. Slik er Marianne Stranger. Lørdag slipper hun bok og plate. To sider av samme sak.

0
Publisert: 12.feb.2015 04:00
Oppdatert: 12.feb.2015 04:00

Debutalbumet med elektroduoen Tomorrw We Move to Hawaii er ganske digert, for det er på vinyl. Boka er bitte lita, i et format som konstrasterer vinylen, mens innholdet kompletterer. Her er platetekstene vevd inn i Strangers egen bildeverden, illustrerende og fordjupende.

Sjøl om prosjektet favner fra iørefallende, hypnotisk elektropop til grafiske illustrasjoner, handler totalen egentlig om samme sak: Et musikalsk tekstprosjekt med bilder. Eller omvendt. Alt henger sammen med alt.

hedre teksten

- Jeg vil hedre teksten både gjennom musikken og den visuelle kunsten min, sier platedebutanten fra Hamar.

Med to tekstforfatterstipend i ryggen har hun hatt anledning til å utforske sin skriveside, og framstår både som tekstforfatter, sanger og musiker på debutalbumet «Indèpendance». En megetsigende tittel, som peker både mot det dansbare i musikken, og mot den independence, uavhengighet, som preger Marianne Strangers mangefasetterte kunstuttrykk.- Jeg vil fremme tekstforfatterdisiplinen. I elektropopsjangeren kan man komme unna med enklere tekster. Jeg beundrer dem som får det til. Men sjøl er jeg ute etter nerven i ordene. Kampånden, spiriten. Som historieforteller er jeg fascinert av Spoken Words, beatpoesi og hiphop.Det kan være litt vanskelig å vite hvor man skal begynne når man skal beskrive Marianne Stranger. 33-åringen går vidt og bredt på de frie scener, som performanceartist, skulptør, musiker, scenograf, kostymedesigner, friteatersjel, og nå som tekstforfatter, bildekunstner og musiker.

spille med tærne

- Alt handler om komponering.Det har det gjort siden jeg var åtte år og lærte meg å spille med tærne på tangentene, for jeg mangla liksom nok hender til å få uttrykt alt. Da jeg søkte meg inn på LIPA (Liverpool Institute of Art) for å bli scenograf, snakket jeg i hele opptaksintvervjuet om komponering av mat, om teksturer, smaker. Å bruke mange disipliner utvikler meg som kunstner.

Marianne Stranger beskriver seg sjøl som en miks mellom ropert og slør. Men det lå ikke nødvendigvis i kortene at Stranger skulle bli sanger. Pianoet hoppet hun av og gitaren ble instrumentet. Hun har spilt i band fra hun var tretten, «før vi kunne å spille egentlig». Men på en fest noen år tilbake møtte hun Eyvind Brox fra Gjøvik, og de hadde behov som utfylte hverandre: Hun kikka etter en trommis, han etter en sanger. Det ble Tomorrow We Move to Hawaii, der de både spiller sammen og komponerer sammen, og Strangers stemmeavslører at den er glossy.

New York og Berlin

Plata er utgitt på det New York og Berlin-baserte plateselskapet Red Eye Transit, som har base i New York og en sjef som bor mye i Berlin, der for øvrig Marianne Stranger også har del i en kunstnerleilighet hver sjuende uke. Hun beskriver selskapet som idealistisk og veldig glad i den norske scenen.

- Det er utrolig viktig å bli ivaretatt av et godt selskap, når man skal ut for første gang i en så vanskelig og uforutsigbar bransje. Nå er alt ivaretatt.- Men er det noen som kjøper plater nå? Og bøker?- I dag handler det mest om features på blogger, og om å bli delt via dem. Vi har blitt «featured» på Brooklyn Vegan, som har 40.000 følgere, og debutsingelen ble streamet av 40.000 på Spotify. Men selge gjør vi kun via liveopptredener, bandcamp og iTunes. Boka er en merge, det handler jo om å ha mer å tilby for salg enn bare vinylen når vi er ute og spiller, t-skjorter og slikt. Foreløpig er den trykket i 100 eksemplar.

ingensteds

Plateslippet lørdag skjer på Ingensteds, et Oslo-lokale nær Blå, som Eyvind Brox driver til daglig.

- Det blir gøy, både med strykere og andre gjesteartister. Og så håper vi på å få spille andre steder etter hvert, både her hjemme og i utlandet. Vi har spilt noen ganger på små indiescener i New York, sier Marianne Stranger, som nær sagt sjølsagt også har tusen andre jern i ilden:Akkurat nå er hun engasjert som scenograf og komponist til Teater Innlandets oppsetning av Bjørn Rørvigs «Bukkene Bruse vender tilbake», hun er også scenograf i deler av TV2s premièreklare gameshow «Alt er lov».- Det høres ut som programmet for ditt liv, egentlig?- Ja, det kan du si. Jeg liker å krysse sjangre og bruke alle mine uttrykksformer, og at alt er lov. Det er jo samme tankesett - mitt - som ligger i bånn uansett. Det en heftig jobb å være kunstner, sier den nye plateartisten, som av sitt plateselskap beskrives som en «burst of energy».De kan være inne på noe der.

 
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke
evden eve nakliyat