15. des
 
Nypolerte perler
Zienerfilharmoniens «Ballets konger» er definitivt en utgivelse for de spesielt interesserte. Men for dem kan det til gjengjeld funke svært godt.

Publisert: 21.mai.2015 04.00
Oppdatert: 21.mai.2015 08.00

Det er sjelden man setter seg til å nihøre på 15 spor med polka, masurka og reinlender, men Zienerfilharmoniens 1800-tallspregede nyutgivelse har en forunderlig appell. Du kan nesten se for deg hvordan de svingte seg i ballsalene på Hedmarken når de fem musikantene spiller opp med ekte storgårdsmusikk.

«Ballets konger» er en rimelig særegen utgivelse, men så er det da akkurat det den gir seg ut for å være også. Plata inneholder en samling dansbare storgårdsmusikkstykker, skrevet av Lars Hollo og Oluf Melvold. Man skulle tro denne plata kunne skape feststemning à la 1800-tallet i de lokale folkedanslagene. Dog er det nok langt fram til gullplate.

Den gamle tradisjonsmusikken har fått ny innpakning. Zienerfilharmonien besetning skiller seg fra Hollos og Meldvolds ensembler. På plata brukes trekkspill og gitar som rytmisk fundament. På 1800-tallet var det piano det gikk i. Men fortsatt er det fiolinen, klarinetten og kontrabassen som er det framtredende i lydbildet. Sånn bevares den autentiske stilen. Også platecoveret bidrar godt til å gi det hele en historisk touch, for rent visuelt lyser det ikke akkurat 2015 av denne produksjonen ...

De musikalske godbitene Ziener og hans ensemble har gravd fram, har ikke vært spilt på mange tiår. Men med den nye innpakningen er det absolutt verdt en gjennomlytting for dem som lurer på hva folk danset til på storgårdene på Hedmarken i riktig gamle dager.

 
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke