16. des
Foto: David William Øynes
 
«Når da endelig det mest kulturfiendtlige partiet av dem alle, Frp, ikke lenger sitter i juryen, er det en glede å kunne si ja takk til prisen i år»
Øystein Sunde får kulturprisen av Hedmark fylkeskommune, men fortsetter sitt angrep på Frp og Tor André Johnsen. Frp-Johnsen svarer at han har slutta å være fan av Sunde.

Publisert: 25.okt.2017 12.58
Oppdatert: 25.okt.2017 23.30

Det skriver fylkeskommunen i en pressemelding.

Om årets prisvinner, skriver de:

"Øystein Sunde ble født i Oslo i 1947, men bodde sine første åtte år på Skarnes, et sted han vendte tilbake til i 1976 etter drøye 20 år i Oslo.

Selv om han har spilt i flere band siden debuten på 1960-tallet, er Sunde mest kjent som soloartist. Han har begeistret mange med sine humoristiske tekster, gode melodier, munnrappe framføringer og ikke minst solide gitarspill. Slike talenter er det absolutt kjekt å ha – og det har vist seg i gi suksess. Han er og blir en av Norges mest folkekjære og morsomme artister, leken med både gitar og ord. Det er ikke få ord og uttrykk fra artisten som har satt seg i det norske språket".

Nektet i 2010

I 2010 skapte den samme Sunde nasjonal oppmerksomhet da han gikk ut og sa at han ikke ønsket å bli nominert til prisen.

Grunnen da var at han var blitt en politisk sak og spesielt at Frps Tor André Johnsen hadde foreslått ham som prisvinner ved flere anledninger.

Han skrev da følgende mail til daværende kultursjef Randi Langøigjelten:

«Etter hva jeg har brakt i erfaring er utdelingen av Hedmark Fylkes Kulturpris en meget politisk affære. Siden jeg ikke vil være fanesak for noe politisk parti, vil jeg be om å få slippe, hvis noen skulle komme på tanken å foreslå meg.»

I et lengre intervju på e-post med HA (som du kan lese her) svarte blant annet Sunde dette:

«Det bør kanskje nevnes, hvis du ikke alt har funnet det ut, at det er en Frp-gubbe som i et par år har foreslått meg til kulturprisen.
Det hadde ikke vært spesielt festlig å få en kulturpris foreslått av en representant for det mest kulturfiendtlige partiet på Tinget ...Hedmark fylkeskommunes kulturpris.

Denne gangen har Sunde akseptert prisen.

I en post til Hamar Arbeiderblad skriver Sunde følgende:

"Etter samtale med fylkesordfører Rønning har jeg bragt i erfaring at juryen til Fylkeskommunens Kulturpris alltid har vært, og fortsatt er, sammensatt av representanter fra politiske partier. Når da endelig det mest kulturfiendtlige partiet av dem alle, Frp, ikke lenger sitter i juryen, er det en glede å kunne si ja takk til prisen i år. I tillegg er det en seier for humorens anseelse som en seriøs del av kulturbildet."

Fylkesordfører Dag Rønning (Sp) bekrefter for Hamar Arbeiderblad at nominasjonen i 2010 var et tema da han ringte Øystein Sunde for å fortelle at artisten tildeles Hedmark fylkeskommunes kulturpris 2017.

– Spurte Sunde om hvem som hadde nominert ham denne gang?

– Han spurte ikke direkte, og juryen kjenner heller ikke til hvem som er forslagsstilleren. Kandidatenes forslagsstillere er ikke gitt oss fra administrasjonen. Men han fikk vite at det ikke var Frp’s Tor Andre Johnsen som sto bak forslaget.

– Han fikk den beskjeden?

– Ja.

– Og det holdt for Sunde?

– Ja.

– Hva sa han til at han nå tildeles prisen?

– Han ga uttrykk for at han syntes det var hyggelig, men han kom jo sjøl inn på det som skjedde forrige gang, sier fylkesordfører Dag Rønning, som legger til at Sunde var opptatt av jurysammensetningen – men at det ble understreket at dette ikke er en politisk pris – men en kulturpris.

Johnsen: Usaklig

Tor Andre Johnsen i Frp er glad for at Sunde får prisen, men mener artisten er usaklig i sine uttalelse:

"Han er en dyktig musiker som så absolutt fortjener prisen. Han burde fått prisen for mange år siden Men desverre hadde fylkeskommunen oversett eller glemt ham. Det var derfor jeg forselo ham da", skriver Johnsen på en SMS.

Om Sundes uttalelse, skriver Johnsen: "Det er overraskende usaklig av en musiker jeg har respekert høyt. Jeg var stor Øystein Sunde-fan helt siden 1979 da han utgav "Hertata hørt" Men jeg har "vokst fra" musikken og mistet litt av interessen og respekten da jeg/Frp med stort engasjement fremmet hans kandidatur basert på en grundig dokumentert søknad for mange år siden. Det var jo da det startet at han ikke ville ha kulturpris om det var fremmmet av Frp. Synes det er synd at han er så usaklig. Det stemmer heller ikke det han sier så det faller på sin egen urimelighet. Frp har nå styrt landet i fire år og ingen kan påstå at vi har rasert kulturlivet i Norge".

Kulturprisen

Hedmark fylkeskommune har siden 1984 årlig delt ut denne kulturprisen, som består av et kunstverk og 100 000 kroner. Formålet med prisen er å stimulere til utvikling av kulturlivet i fylket, og være en oppmuntring til nyskaping og ekstraordinær innsats. Vinneren skal ha vist en tydelig og sterk tilknytning til Hedmark.

Juryen har bestått av fylkesordfører Dag Rønning (Sp), fylkesrådsleder Per-Gunnar Sveen (Ap), Elisabeth Sidselrud Christiansen (Ap), Eli Wathne (H) og Erik Ringnes (V). Årets vinner ble valgt blant 15 nominerte kandidater. 

 
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke