23. okt
Tilbake: – Konserter byr på magiske opplevelser, men det føles godt å sitte med et produkt som er helt håndfast, sier Tone Hulbækmo.
 
På helt nye stier
– Jeg har aldri vært en typisk plateartist, men nå begynner det å bli veldig, veldig lenge siden sist, sier album-aktuelle Tone Hulbækmo.

Publisert: 18.feb.2016 04:00
Oppdatert: 18.feb.2016 14:01

Det er faktisk så lenge siden at Hulbækmo selv sliter med å holde orden på årene som har gått. Etter et kjapt søk finner man allikevel ut at artistens forrige album, «Kyrja», ble gitt ut våren 1999, og 17 år senere kommer altså oppfølgeren «Stifinner».

Les plate-anmeldelsen her: Stifinner til 6 på terningen

– Jeg har kjent på savnet av å gi ut plate, og dette er noe jeg har tenkt lenge på å gjennomføre. sier Hulbækmo. Artisten har jobbet som frilans-musiker i inn- og utland i over 30 år. Hun har gitt ut fem soloalbum, og tre album sammen med middelaldermusikk-gruppen Kalenda Maya. gjennombruddet kom allerede i 1983 da hun vant sin første spellemannspris for debutalbumet «Kåmmå no ...».

Hulbækmo fant tidlig vegen tilbake til oppvekststedet Tolga, og der har hun fremdeles base sammen med ektemann, kollega og medmusiker Hans Fredrik Jacobsen.

– Vi har nok en litt annerledes jobb enn de fleste andre her i området, men det er ikke noe problem å være frilans-musiker i Tolga. Reise må man uansett. Jeg er dessuten veldig glad i naturen, og naturen fungerer bra som motvekt etter å ha vært i farta ute på «veien», sier hun.

Går nye veger

Det er lenge siden forrige album-utgivelse, men artisten forteller at hun hele tiden har vært opptatt av å produsere musikk.

– Jeg har laget mange sanger som aldri har blitt gitt ut på plate. Derfor måtte det bli et dobbelt-album, sier Hulbækmo.

«Stifinner» består primært av Hulbækmos egne komposisjoner. Hun forteller at albumet bærer preg av elementer fra folkemusikkens tradisjoner, middelaldermusikk og blues, og at målet med albumet er å presentere en personlig musikalsk verden som både er moderne og tidløs. Vi har med andre ord å gjøre med en artist som ikke lar seg binde til en enkel stilart eller sjanger.

– Jeg har alltid likt å gå nye veger med musikken. For meg er det veldig kjedelig å forholde seg til enkle sjangre og vanlige konvensjoner, sier hun. Hulbækmo forteller samtidig at hun har utfordret seg selv på helt nye områder under produksjonen av «Stifinner».

– Jeg har gått litt nye veier med stemmen min, ikke bare som sanger, men like mye som historieforteller og formidler av ord gjennom deklamasjon eller syngesnakking. Jeg tør nesten ikke bruke begrepet «rap», men det er vel egentlig det jeg holder på med i «Stifinner».

– Stemmen er et instrument som jeg prøver å få mest mulig ut av, sier hun.

Harpe i sentrum

Hulbækmo forteller at albumet er spilt inn i samarbeid med et multi-instrumentalt band bestående av ektemannen Hans Fredrik Jacobsen, hennes to barn Hans og Alf Hulbækmo, Rob Waring, Heida Johannesdottir Mobeck og Ellen Brekken.

Det er allikevel Tone Hulbækmo og hennes harpe som står i sentrum av det hele. Harpemusikken sto lenge som en utdødd tradisjon i Norge, og Hulbækmo har helt siden begynnelsen slått et slag for instrumentet hun selv kaller «den norske harpen».

– I løpet av årene har jeg laget min helt egen tradisjon, og det er en tradisjon som ingen kan påstå er rett eller gal, sier hun.

Det er Hulbækmo selv som har produsert albume.

– Jeg mener selv at jeg har en ganske personlig musikkverden. Jeg liker godt at man kan høre at musikken universelt, men at det samtidig er noe norsk ved uttrykket.

 
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke