16. des
BRUTALT: Skinnlaus
 
Rått og godt
Det ser ut som om ordet «Skinnlaus» er blødende risset inn i ryggen på skikkelsen på omslagsbildet til Karoline Ambs nye album. Det ser rått og brutalt ut, og slik er inngangen til albumet også.

Publisert: 26.okt.2017 23.22
Oppdatert: 26.okt.2017 23.31

Karoline Amb går inn i de mørke sidene av sinnet, og framstår mer naken – og ømskinnet – enn noensinne. De mørkere sidene har ofte preget låtene hennes, men denne gangen går hun atskillig kraftigere til verks enn tidligere. Og hun har funnet en form som gir både glød og trøkk til stoffet.

Ikke minst virker det så sterkt fordi hun framstiller det på sitt eget ringsakmål. Og det er viktig, ikke minst fordi dette er en dialekt som ofte blir forbundet med det hyggelige og milde. Men Karoline Amb setter språket inn i atskillig røffere rammer. Tekstlig kan det slå både hardt og vondt. Ikke alt riktig nok, for det er rom her for det ømme og såre også. Men mildt er det ikke. Og det er en styrke at dialekten også tas i bruk i låter av det røffere, mer pågående slaget. For Karoline Amb skal ikke beskyldes for å spare på virkemidlene. Men samtidig risser hun også opp mer varsomme, melankolske stemninger. «Nå er det tomt, nå er det over», heter det i den nedtonede «Tomt».

Men samtidig som virkemidlene kan være heftige, sørger de elektronisk pregede elementene for en kjølighet som er med på å skape mangfold og ikke minst svingninger i temperaturen. For Karoline Amb inviterer til en reise som rommer så mange slags holdeplasser. Låtene griper på hver sine vis. Men ingen av dem går det an å stille seg likegyldig til. For dette er ei plate som ulmer og brenner. Og rett som det er, flarer det opp.

Terningkast: 5

 
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke