10. des
 
Spenning og mystikk
Paula Bjertnes

Publisert: 21.sep.2017 07.25
Oppdatert: 21.sep.2017 07.31

På sin første soloplate setter Mari Samuelsen en personlig og sterkt signatur. Mari Silje har utviklet en helt egen stil, og platen er gjennomsyret av den. Hun trakterer fiolinen med en helt egen seighet og styrke, som gjør at energiene i platens verk kommer rett hjem til lytteren. På dette albumet musiserer hun med Trondheimsolistene og broren Håkon Samuelsen, noe som fungerer ypperlig.

Flere spor har blitt til etter samarbeid med nordiske komponister, alle kjent fra nordisk filmmusikk. Albumet inneholder blant annet nye komposisjoner av Frans Bak (Forbrytelsen), Uno Helmersson og Johan Söderqvist (Broen). Det har blitt dramatiske, rolige spor, alle med en god del mystikk.

Det kreves enormt av en musiker å kunne fylle et slikt rom, og Mari Silje behersker det. Ólafur Arnalds «Words of Amber» er en slik utfordring. Mari Silje briljerer i tilsynelatende enkle melodifraser med variasjoner, som hun spiller meget innlevd, med egen timing og følsomhet, og hun varierer subtilt i dynamikken. Også her oppstår den kjølige, lengtende klangen som er så typisk for albumet. Hun beholder samme roen i Arvo Pärts «Darf ich …», men her får hun også mulighet til å vise mer temperament. Mest interessant er «Study in Rituals», som har en fantastisk spenning over seg. Også her oppstår den merkelige motsetningen mellom å ha fullstendig kontroll på hver eneste tone, og en komplett frihet i ekspressivitet. Alt i alt et praktfullt album!

Terningkast: 5

 
Kommentarfeltet er stengt mellom
22:00 og 08:00
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke