23. okt
 
Symfoniske brus og briljant trompetspill
Anders Baasmo-Christiansen fikk spontanapplaus under åpningstalen, mens Ole Edvard Antonsen og Ungdomssymfonikerne sørget for en skikkelig pangstart på Festspillene I Elverum.

Publisert: 05.aug.2016 22:58
Oppdatert: 05.aug.2016 22:58

– Det er ikke ty­pisk hed­mar­king å være tung og traust – bare se på hva vi kla­rer å ar­ran­ge­re her! sier Anders Baas­mo-Christiansen, og blir av­brutt av spon­tan­ap­plaus fra sa­len. Lat­te­ren brer seg mel­lom sa­len mens skue­spil­le­ren for­tel­ler stu­pe­tårn­vit­ser, og et­ter å ha lest opp det noe mer al­vors­tun­ge Rolf Jacobsen-dik­tet «Til Jor­den», er­klæ­res fest­spil­lene for åp­net. 

Der­et­ter er det tid for den tra­di­sjons­ri­ke «El­ve­rums­san­gen» med El­ve­rum Manns­kor – før di­ri­gent Bjar­te En­ge­set tar over sta­fett­pin­nen og in­tro­du­se­rer pro­gram­met. 

Før­s­te ut er Geirr Tveitts «Brudlaupssuite». Her føl­ger man et bryl­lup fra frie­ri til en vill bryllupsfest, der sja­lu gjes­ter lu­rer i bru­den lak­ser­ol­je og alt til slutt ut­ar­ter med vest­landsk sterkøl. En­ge­set lok­ker fram Tveitts fin­slep­ne or­kes­ter­ko­lo­ritt fra Ung­doms­sym­fo­ni­ker­ne, og et­ter en le­ven­de in­tro­duk­sjon fra di­ri­gen­ten, er det eks­tra gøy å føl­ge de hu­mo­ris­tis­ke de­tal­je­ne i mu­sik­ken.

He­ro­isk trom­pet­kon­sert

Det har gått 40 år sida Ole Ed­vard Antonsen før­s­te gang var so­list med Ung­doms­sym­fo­ni­ker­ne. Den­ne gan­gen re­tur­ne­rer han med trom­pet­styk­ket over alle: Joseph Haydns trom­pet­kon­sert. Antonsen glir søm­løst opp i et svim­len­de høyt leie, og gir me­lo­di­lin­je­ne ret­ning med en tid­vis ly­risk, tid­vis mer he­ro­isk trom­pet­klang. Både ras­ke løp og an­sat­ser spil­les klart og ty­de­lig. Eks­tra fint er det at Antonsen de­di­ke­rer eks­tra­num­me­ret sitt til fest­spil­le­nes tre ini­tia­tiv­ta­ke­re Leif Jørgensen, Har­ry Kve­bæk og Karsten Andersen.

Mek­tig or­kes­ter­brus

Et­ter pau­se er det for al­vor Ung­doms­sym­fo­ni­ker­nes tur til å skin­ne, med Brahms mek­ti­ge sym­fo­ni nr. 2 i D-dur. På kort øv­ings­tid har en­semb­let fått en fin sam­klang, og mu­sikk­stu­den­te­ne er svært godt sam­spil­te – til tross for at sym­fo­ni­en er både kom­pleks og kre­ven­de. 

Horn­so­lis­t Nicolai Heuer im­po­ne­rer, og cel­lis­te­ne ut­mer­ker seg med en mørk, fin klang. Noen gan­ger spri­ker in­to­na­sjo­nen litt, men stort sett er or­kest­ret im­po­ne­ren­de sam­spil­te. Fi­na­len er en kraft­opp­vis­ning, med et liv­lig or­kes­ter­brus og en mas­siv av­slut­ning, til tram­pe­klapp og stå­en­de ap­plaus.

 
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke