23. okt
Plateklar: Signe Marie Rustad utgir i morgen sitt nye album «Hearing Colors Seeing Noises». Foto: Martha Amanda Vannebo
 
Stripper det ned
Signe Marie Rustad hadde ikke tenkt det skulle gå mer enn et par år fra debuten i 2012 til andrealbumet. Så ble hun mamma i stedet. Men nå er hun albumklar igjen – fire år etter starten med «Golden Town».

Publisert: 22.sep.2016 04:00
Oppdatert: 22.sep.2016 07:18

– Jeg hadde nok håpet at platene skulle ha kommet litt tettere på hverandre, sier hun.

– På den annen side må en jo håpe at en utvikler seg hele tida. Ikke minst synes jeg det har åpnet seg et annet tekstunivers siden sist.

– Det er kanskje blitt mindre konkret på «Hearing Colors Seeing Noises», sier hun. – Jeg tror det står mer mellom linjene enn på selve linjene.

– Også musikalsk synes jeg det er blitt et mer åpent landskap. Det var slik jeg ville ha det, med ikke så veldig faste rammer.

– Jeg var veldig stolt da den første plata kom. Denne gangen har jeg turt å strippe det ned ganske mye.

Fra skogen

Hun var 18 da hun flyttet fra Rustad i Elverum. Nå er hun 36, og har fortsatt det hun kaller en romantisk tanke om å vende hjem. Og i presseskrivet blir det framhevet at «skogen, elva og jordene har tilført en urokkelig ro og en vedvarende rastløshet» til musikken hennes.

– Jeg kan fortsatt tenke på Elverum som hjemme, men en trenger jo også å bevege seg litt, sier hun.

– Slik er det i musikken også. Jeg hører nok til i en folk/americana-tradisjon, men gir meg også lov til å vandre. Jeg vil at musikken skal være fri for stengsler og grenser.

Mamma i Colorado

«Det er åpenbart hvor Signe Marie Rustad har hentet både inspirasjon og skapertrang fra», het det i Hamar Arbeiderblads anmeldelse av debutplata, og da var det nok skogen østpå det dreide seg om.

Men platetittelen «Golden Gate» var også er en direkte referanse til moren Marys oppvekstby Golden i Colorado. I 2013 var Signe Marie Rustad på turné i Colorado, hvor 1-årsdagen til debutslippet ble feiret med konsert i nettopp «Golden Town».

- En må jo tørre å satse, og jeg har ikke noe imot å prøve meg internasjonalt. En må jo bare la drømmene være store. Og jeg føler at verden er mitt sted å jobbe.

ut på tur

6. oktober går startskuddet for en landsdekkende releaseturné, med slippkonsert på Mono i Oslo. Med seg har Rustad et band med blant andre Annar Bye fra Elverum. Dagen etter slippkonserten, gjør hun en til lokalt, på Matglede i Elverum.

Neste år, 26. januar, vender hun tilbake med konsert i Elverum kulturhus.

Hun regner også med at det vil bli aktuelt med en Hamar-konsert i forbindelse med utgivelsen.

God mottakelse

For debuten i 2012 fikk hun svært positive anmeldelser. Tom Skjeklesæther nominerte like godt Rustad til årets beste norske debutant, og skrev at plata «kanskje var den aller beste utgivelsen» det året. Hamar Arbeiderblad og Stavanger Aftenblad trillet begge terningkast 5, mens Dagbladet skrev at plata har «poetisk trøkk i tekster og melodier og i stemmen til Signe Marie, som i oppsiktsvekkende grad behersker countryrock-sjangeren».

Og nå er oppfølgeren her, med bildet av hun selv og sønnen sin på coveret.

– Jeg føler veldig at denne plata er til han, sier hun.

 
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke