12. des
 
Treffende hyllest
Med albumet «Einseto» presenterer Tor Jonsson Orkester en rørende hyllest til en slående aktuell 100-årsjubilant.

Publisert: 25.mai.2016 04.05
Oppdatert: 25.mai.2016 04.04

Man skjønner tidlig at Hildegunn Hovde og Aslak Brimi har en spesiell fascinasjon for dikteren Tor Jonsson. Her har duoen gjort en meget grundig og overbevisende jobb, og resultatet er et album som gleder på flere ulike plan: Delvis fordi Tor Jonsson Orkester har produsert en særdeles appetittlig og velsmakende plate, men først og fremst på grunn av at Jonssons tekster nå presenteres med nye uttrykk i nytt lys. Men sin skarpe penn observerte Jonsson samfunnet med kritisk og bekymret blikk. Som sosialist og pasifist var han kritisk til dyrkingen av det «helnorske». Han tok til ordet for samfunnets svakeste, og var grunnleggende opptatt av rettferdighet og åpenhet. Debattens sjargong og tone har definitivt forandret seg siden Jonssons død i 1951. men tekstenes budskap er allikevel høyaktuelle. Sammen med Trond Bersu, Stein Magne Eggen, Aksel Jensen, Gudmund Bolstad Skjær og visesanger Aasmund Nordstoga presenterer Hildegunn Hovde og Aslag Brimi både kjente og bortgjemte skatter fra Jonsson diktning. Med et enkelt, ryddig og vakkert uttrykk preget av folkemusikk og visesang sørger arrangementene for å rydde god plass til de aktuelle tekstene, og dialektkyndige Aasmund Nordstoga og Hildegunn Hovde formidler tekstene på en god og overbevisende måte. «Byggje Tårn», «Kattmånadsvise», «Ordet», «Ved fattigdomsglaset», «Kom ikkje inn i mitt hus» og «Du ber ein eld» framstår som ekstra sterke bidrag, men her er det egentlig veldig få feilskjær.

 
Kommentarfeltet er stengt mellom
22:00 og 08:00
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke