17. aug
Torleif Kippersund Foto: Jonas Jeremiassen Tomter
 
Nå er jobben gjort
Teatermennesket Torleif Kippersund er død, 75 år gammel.

Publisert: 24.jun.2018 19:26
Oppdatert: 25.jun.2018 11:04

En helt sentral skikkelse i teatermiljøet på Hedmarken gjennom nærmere 50 år er gått bort. Torsdag hadde Turnékompaniet premiere på årets sommerteater «Tvillingene» på Atlungstad. Der skulle Torleif Kippersund ha spilt. Men kort tid før premièren, ble han rammet av slag.

Noe av det samme skjedde forrige gang Turnékompaniet satte opp «Tvillingene» som sommerteater, i 2014. Den gangen ble Torleif Kippersund rammet av slag etter første prøve. Men da var det såpass lang tid til premiere at han rakk å trene seg opp igjen, og spilte i de oppsatte i elleve forestillinger.

I år gikk det ikke. St. Hansaften døde han på sjukehuset.

Men Turnékompaniet spiller alle de oppsatte forestillingene. Det vil da også være helt i Torleif Kippersunds ånd å fullføre som planlagt.

Til Hamar

Torleif Kippersund var født i Ytre Arna. Han kom til Hamar på begynnelsen av 1960-tallet for å gå på lærerskolen. Grunnen til at Hamar ble valgt, var riktig nok ikke teatermiljøet her, men heller at det var en seilflyklubb i Hamar, og det var han svært interessert i.

Men det skulle bli teaterinteressen som opptok ham. Han fikk sin teaterutdannelse både på Teaterhøgskolen og Det Norske Teatret. Men det var først og fremst virksomheten ved Suttungteatret hos Ingeborg Refling Hagen på Tangen som la grunnlaget for hans livslange teaterarbeid sammen med kona Anne-Gry og barna Anders, Inga-Live, Peter, Sjur og Jonas.

På Suttungteatret gjorde han en rekke store oppsettinger, både som skuespiller og regissør. Hans E. Kincks skuespill. «Driftekaren» i 1968 var en av flere oppsettinger som har gått inn i norsk teaterhistorie. Torleif Kippersund arbeidet i Suttungteatret fra 1964 til 1989. «I løpet av de tjuefem årene ble jeg skuespiller og fikk Hans E. Kincks diktning under huden», uttalte han selv.

Barna viderefører arven

Hjemme på Tangen drev familien også sitt eget ungdomsteater. De startet det som sitt «suttungrosjekt», som han engang sa. I 2001 ble familien tildelt Hedmarksprisen,

De senere årene har Torleif Kippersund framført en rekke noveller i sin «Novellesalong», I 2005 utga han ikke mindre enn fire cd-er med Kincks «Flaggermusvinger» i en lydbok helt utenom det vanlige.

For han har holdt det gående med ulike aktiviteter helt til det siste. Og alltid har det litterære ligget i bunnen; de klassiske, udødelige tekstene og stykkene.

Nå er jobben gjort. Men Torleif Kippersund kunne helt til det siste glede seg over at barna viderefører arven på best tenkelig måte. For det er et varig grunnlag som er lagt.

 
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke