19. aug
Siste mesterverk: Bysten av Alf Prøysen ble Sivert Donalis siste verk. Arne Løvstad tok godt imot enken Birthe Donali.
 
Nå kan du møte 'n Alf på hjørnet i Storgata
Alf Prøysen har kommet på sokkel i Moelv, i akkurat passe høyde til at du kan få blik-kontakt.

Publisert: 03.okt.2011 07:33
Oppdatert: -

Alf Prøysen har kommet på sokkel i Moelv, i akkurat passe høyde til at du kan få blik-kontakt.
Bysten av Alf Prøysen ble kunstneren Sivert Donalis aller siste mesterverk. Lørdag ble bysten, reist av venner av Alf Prøysen, avduket av ordfører Anita Ihle Steen, nøyaktig 83 år siden Alf Prøysens konfirmasjonsdag.
Det gikk et sus gjennom folkemengden da bysten kom til syne.
- Ååå, så fin!
Ordføreren erklærte at hun var stolt av å komme fra samme kommune som selveste Alf Prøysen. Hun, som så mange av oss, er oppvokst med Prøysen som en del av kulturskatten fra barndommen og syntes det var på høy tid at han fikk en sentral plass i Moelv.
- Jeg har hjertet mitt hos Prøysen, meddelte en rørt og stolt Anita Ihle Steen.
Prøysenvenn Arne Løvstad er en ildsjelene som har stått på for at Alf skulle komme på sokkel i Moelv.
- Vi har plassert 'n Alf midt i Storgata, for det er her folk går. Her kan du møte ham på hjørnet, sa han gledesstrålende.
- Høyden er heller ikke tilfeldig, det skal gå an å møte blikket hans når du går forbi.
Kunstneren Sivert Donali gikk bort i desember i fjor. I hans sted møtte kona hans, Birthe Donali, opp til avdukingen i Moelv. Arne Løvstad tok godt imot henne og overrakte blomster og godord på vegen.

«Han sang for alle, men helst for ungene», skrev Erik Bye i den vakre hyllestvisa om Alf Prøysen. Men det var de eldste som møtte fram til avdukingen, snittalderen på folkemengden så ut til å være temmelig høy. Et par hederlige unntak var det likevel. Vesle Ada (6) var en av de få barna og en av de aller yngste som hadde møtt opp til seremonien. Til gjengjeld var hun en av de som så ut til å kose seg aller mest.
Da Nina Steen-Hansen med band framførte flere kjente og kjære Prøysen-viser, sang Ada. Hun så ut til å ha flere av tekstene til Prøysen-visene inne, blant annet hele teksten til «Trassvisa hennes Tora». Imponerende av en seksåring.
Nå er 'n Alf på plass i Storgata i Moelv, der han så ofte har gått. Du møter ham på hjørnet. Du kan møte blikket hans, et skjevt lite smil leker forsiktig om munnen hans. Donali har greid å få fram Alf Prøysen, akkurat slik vi husker ham.
«Og itte veit je, men jammen trur je, om han er borte, så lever'n lell».
 

 
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke