18. aug
 
Nå skal gravhaugen undersøkes
Ligger det et vikingskip i gravhaugen på Elvsholmen i Åkersvika? Nå skal arbeidet starte for å finne det ut.

Publisert: 16.jun.2017 10:54
Oppdatert: 16.jun.2017 10:56

Du har sikkert sett haugen når du kjører forbi, selv om den akkurat nå er ganske nedgrodd av busker. Kjører du Vangsvegen ut av Hamar og passerer Jula, ligger haugen til venstre, tett inntil vegen.

Men til daglig tenker du ikke nødvendigvis på at det kan ligge restene av et vikingskip nedi der.

Men det tenker Knut Ståle Hauge på. I mange år har han vært en pådriver for å finne ut hva som haugen kan skjule. Og det er mange som har fundert på om det kan være et vikingskip. Og nå skal det begynne å skje noe.

Spleiselag

Knut Ståle Hauge har sammen med Hans Erik Stadshaug, Einar Busterud og fylkesarkeolog Ove Holseng, etablert det Hauge kaller «en uformell gruppe», som har tatt på seg å være pådrivere for å få satt en prosess i gang.

– I første omgang har vi fått til et spleiselag for å få gjort de første undersøkelsene om hva det kan være i haugen, sier Knut Ståle Hauge. 300.000 kroner sikret fra Hamar kommune, Hedmark fylkeskommune og Sparebanken Hedmark.

Det er tilstrekkelig til å sette i gang det som Hauge og Stadshaug kaller «fase 1». Det betyr at haugen skal radarundersøkes i regi av NIKU – Norsk institutt for kulturminneforskning.

– Hvis det er leire i haugen, kan de ikke så undersøkt så dypt. Til gjengjeld kan leire sørge for å bevare bedre det som måtte finnes der, sier Hauge.

Kjerneboring

Og dersom det skulle vise seg å være grunnlag for å gå videre, kan kjerneboring være neste fase, mener de to pådriverne.

– Da kan en se om det er for eksempel treverk nedi der, sier de.

Haugen er i dag et fredet kulturminne, og ifølge Hauge og Stadshaug har Fylkesmannens miljøvernavdeling vært med på prosessen hele tida.

Når jordradar-undersøkelsene vil bli gjort, er ennå ikke klart. Men Hauge og Stadshaug håper det kan skje på ettersommeren eller høsten.

– Vi har jo mast på dette i sju-åtte år, sier Hauge.

– Og nå skjer det, sier Stadshaug.

kan være et skip

– Hvis det skulle vise seg å være noe i haugen, vil det være et enormt apparat som må settes i gang, sier de.

– Og hvis det skulle vise seg å være et skip, vil en utgraving få en oppmerksomhet som vi knapt kan tenke oss, sier de.

 
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke