16. des
NY BOK: Finn Teslo, opprinnelig brumunddøl, har i høst utgitt sin andre bok om oppvekstårene i Brumunddal.
FOTO: Privat
 
Nært og lokalt om oppveksten som brumunddøl
«Vi som bodde ovafor chausseen» var den første boka til Finn Teslo med minner fra oppveksten i Brumunddal på 1950- og 60-tallet. I årets bok viderefører han historien.

Publisert: 10.des.2018 22.01
Oppdatert: 10.des.2018 22.15

Et av de store skillene siden sist, er at skolehverdagen er blitt en annen. Årets bok starter i 1963, med hovedpersonens overgang fra folkeskolen til realskolen. Herfra følger den historien ut gymnaset fem år senere.

«Brumunddøl – som je er sjøl» – det er en boktittel som antyder at dette er et stoff som mange vil kunne kjenne seg igjen i. Teslo legger seg da også tett på en hverdagsskildring med en rekke små, men levende og viktige detaljer.

Rekker videre

Samtidig har den nye boka et videre nedslagsfelt enn den første. For gutteflokkens område i Kongelholgrenda, som er hovedarenaen i den første boka, er i år blitt utvidet til hele Brumunddal og vel så det. Til og med til Fløta på Ådalsbruk tar de en tur. Det var den gangen Finn og kameraten Ole tok med ei halvfull lommelerke og greide å komme seg både til Fløta og hematt, og det var visst ingen enkel reise. Mellom dansingen var høydepunktet å få lagt seg ned i blåbærlyngen med ei dame.

Boka forteller også at det var en dans som het «Hedmarkstango». Den kunne visstnok danses til det meste av musikk, unntatt sakte vals.

Og på Aslasletta var det «særlig noen jenter fra Nes som var fine å se på», som han skriver. «En gang fikk jeg en dans med ei av dem, og da følte jeg meg som litt av en kar langt ut i uka etterpå».

Fotball

Blant andre aktiviteter som boka tar opp, står både fotball og korps-musikk sentralt. I den første boka hadde de fotballinteresserte spilt løkkefotball på sletta ved Kongelhol. I årets bok har de kommet seg inn i Brumunddal IL på Sveum. Ikke alle trenerne var like gode pedagoger, antyder Teslo. En av dem hadde kommet bort til ham i ei pause og sagt at «Du må slutte å drible, for det kan du ikke». «Heldigvis gjorde jeg ikke det, men ordene husker jeg godt», skriver han i boka.

Fotballbussen Håpet har også fått et kapittel. Den var, heter det her, et kjøretøy av den lunefulle sorten, og navnet Håpet antydet visstnok både et håp om at kampen skulle gå bra, og at de skulle komme velberget hematt.

Et av de store fotballårene, var i 1962, da A-laget i Brumunddal slo ut HamKam i cupen. «Returen til Brumunddal på sykkel var rene triumfferden», skriver Finn Teslo. I neste runde ble Strømmen slått ut, og Teslo var en av flere tusen tilskuere som stormet banen.

Hverdagshistorie

Men det er ikke alltid de store begivenhetene det fortelles om. Styrken og sjarmen ved ei bok som dette, er at det er nettopp de små hverdagshistoriene som får komme fram. Begge bøkene forteller atskillig om hvordan det var å vokse opp i Brumunddal, og det er fortellinger som nok mange vil kjenne fra andre steder.

Bøkene er god lokalhistorie, ikke minst fordi de gir rom for de små hverdagshistoriene som står så sentralt i enn oppvekst.

LES OGSÅ: Historien om Brumunddal er historien om elva og veta

 
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke