19. aug
utstilling: Anne Rui (t.v.) og Berit Jevnaker gleder seg til å vise fram de flotte bildene av de åtte tøffe «Kalenderdamene». På spørsmål om de selv ville kastet klærne svarer Berit etter en lang tenkepause: - Kanskje, hvis jeg hadde vært så engasjert i
 
Naken for kreftsaken
Slik ser det ut når åtte damer kler av seg til inntekt for kreftsaken. - Vi skulle stå i trusa, men bildene ble bedre uten, sier Jorunn Sandvik, initiativtaker til «Kalenderdamene».

Publisert: 27.sep.2012 10:59
Oppdatert: -

Hamar
Det er snart oktober og igjen klart for Rosa Sløyfe-aksjonen, den internasjonale solidaritetsaksjonen for brystkreftrammede.
Som vanlig skal byen pyntes med rosa ballonger, det blir «Pink Power Dance» på Østre Torg lørdag, turmarsj 13. oktober, rosa håndballkamp i Hamar OL amfi 27. oktober, og stands på Maxi og CC Mart'n 29. september.
- Lørdag førstkommende blir det også åpning av utstillingen «Sårbar - Sterk» av «Kalenderdamene» i Kreftforeningens lokaler i Strandgata, forteller Anne Rui.

sporty innstilling

Kalenderdamene er åtte damer fra Nordfjordeid i alderen 39 til 60 år, som selv har opplevd kreft på kroppen - direkte eller indirekte. To av dem har hatt det selv.
Initiativtaker Jorunn fikk nyrekreft for tre år siden, og hun satte i gang prosjektet etter å ha sett på dokumentaren om «Kalenderpikene» fra Yorkshire i England på NRK. Disse pikene viste alt - eller nesten alt - for en god sak, de ble internasjonale kjendiser, og inspirerte millioner av kvinner verden over.
Da Jorunn la ut en forespørsel på Facebook, fikk hun raskt ja fra sporty venninner. De fikk med seg fire fotografer og høsten 2010 begynte de å ta bilder. Om de ikke har blitt kjendiser, så har i alle fall tilbakemeldingene vært svært positive. Damene har vært stilt ut på «Nordic Light» - International Centre for Photography i Kristiansund. De har hengt på et galleri i Nordfjordeid, på veggen i Kreftforeningen i Bergen, de har gitt ut bildene i en 2012-kaldender, og lørdag inviteres alle til vernissasje i Strandgata 65 i Hamar.

best naken

Fotografene ønsket utfordringer, og bestemte seg for å ta bildene ute i naturen i Eid kommune.
- Det var kaldt! svarer Jorunn når jeg spør hvordan det var.
- Hvorfor valgte dere å være helt nakne?
- Til å begynne med var det nifst. Vi hadde på truse, men det var vanskelig å skjule kanten, så vi hev den. Temaet er sårbar og sterk, og en helt naken kropp mot barsk natur gir et annet uttrykk enn en påkledd kropp. Jeg håper bildene kan oppfordre til åpenhet, for det er så viktig å snakke om kreft, avslutter Jorunn.
 

 
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke