25. aug
På verdenskartet: Knut Monssen har satt naturen på timeplanen og Hamar på verdenskartet, spredd kunnskap til 250.000 barn og 100.000 voksne , som her på dette bildet fra 2017. Kjenner du en av dem? Takk Monssen for 25 års innsats ved å stemme på ham som Mesterborger 2018.Foto: Eli Johanne Haugen
 
Natur-Monssen
Har du noen gang tenkt at du setter veldig pris på Hamars egen Monssen? Gjør det nå, før han slutter!

Publisert: 29.mai.2018 06:40
Oppdatert: 29.mai.2018 09:26

Han har arbeidet som en maur i 25 år nå, for å gjøre onga på Hamar og Hedmarken naturnære. Om tre uker går Knut Monssen av som rektor ved Hamar Naturskole. Hva er så mer naturlig enn å takke ham med tittelen Mesterborger av Hammer by? Super- timing!

HER KAN DU STEMME PÅ ÅRETS MESTERBORGER!

En kvart million barn

Gå til Monssen og bli vis, knapt en elev på Hedmarken går glipp av AHA-opplevelsen Hamar Naturskole: Minst en kvart million har i løpet av sine grunnskoleår hatt skogen som klasserom, mauren som lærer, fått innsikt av insekt og vannlarver. Lært seg hvordan naturen virker, og ikke minst hvor den er. At den er her og vår, kjempeviktig i innehverdagenes æra, der skoledagen ofte glir over i skjerm’et avdeling for så mange. I naturskolen lærer barna kvitter, ikke Twitter. Og ikke nok med det, de små lærer å se det store i det små: At de kan være forskjellen for framtida.

– Det fineste jeg vet? Å se det lyser av interesse i øya på en flokk unger når vi står ved ei maurtue, eller når vi driver og fanger vannlarver i Mjøsa. Det, og så å rusle aleine med fiskestanga, sier Knut.

En dårlig Tavleelg

Det begynte egentlig litt artig. Monssen var førstereis lærervikar og skulle lære småklassen i Granberget i Våler om dyra i skogen. Sto og klussa med å tegne en elg på tavla. Med skauen som nærmeste nabo, smekkfull av studieobjekter. AHA! Ut bar det!

Og ute ble han. Tilpasset en dansk foregangsmodell til norske forhold, og kom etter 12 år i Våler hjem til Hamar, dro i gang Hamar Naturskole, som del av Hamars grunnskole i -93, og siden har onga svermet rundt ham som mygg, studert alt det fabelaktige, fra mikro til Mjøsa.

på verdenskartet

De voksne også. For Hamar Naturskole holder årlig foredrag og kurs, i inn- og utland og med 100.000 deltakere har den ettertrykkelig satt Hamar på kartet.

Senest i forrige uke spurte ei fra Slovenia om hun kunne komme til Hamar og hospitere.

Det som begynte i nærskogen går globalt. Det lille blir stort. Verden kommer hit for å lære å lære bort.

Det som begynte med en kritt-elg, endte som et livsverk. En livsoppgave, som nå rundes av med deltids prosjektjobb med barn og Mjøsa. Og mesterborgertittel, som kronen på verket? Det er opp til deg, det. Kjenner du en av elevene, takk med din stemme.

DETTE ER KANDIDATENE

STEM HER

1. Thomas Amundsen

2. Roar Johansen

3. Knut Monsen

4. Therese Slob

5. Turnékompaniet

6. Frida Ånnevik

 
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke