25. aug
Høytlesning: John Nyutstumo leser fra den siste Jo Nesbø-boken «Doktor Proktor og verdens undergang», under utstillingen «Dyr du skulle ønske ikke fantes». Omtrent 30 barn med foreldre hører på. Etter hvert kom forfatteren av bøkene utstillingen er basert på, nemlig Jo Nesbø. Foto: David William Øynes
 
Nesbø besøkte barna
I den dunkle kulturhuskjelleren, var det skumle monsterdyr, en høytlesende John Nyutstumo og en smilende Jo Nesbø.

Publisert: 01.nov.2017 23:40
Oppdatert: 01.nov.2017 23:58

Jo Nesbø var litt forsinket langs Mjøsa fra Oslo i bil, imens barna gikk storøyd og så på beistene fra bøkene. De minste hånd i hånd med foreldre og de litt eldre, om de var modige nok, alene rundt de skumle dyrene, som du altså skulle ønske ikke fantes.

Rare og merkelige

– Det er veldig rare dyr i utstillingen, sier 9 år gamle Jonas Clausen Syverud.

-Jeg synes «Nattsoppen» er rarest, fordi den er helt flat men fortsatt har armer og bein, legger han til, og peker på vesenet som henger på veggen foran han.

Lea Kristiansen (11) tuslet også rundt blant dyrene du skulle ønske ikke fantes. Hun synes at dyrene er litt annerledes og merkelige.

-De er vesener som ikke finnes, – fantasi.

Det er hun glad for. Kristiansen konstaterer at hun håper hun aldri møter dyrene på ordentlig.

-Fordi de er skrekkelige.

Nesbøs barnebøker

Det er ikke Harry Hole-bøkene monstrene som er utstilt på Kulturhuset er inspirert av, men de fire Doktor Proktor-bøkene, og spesielt firer’n, «Doktor Proktor og Verdens Undergang».

John Nyutstumo fra Teater Innlandet, som også er kjent fra for eksempel Pelle Parafins Bøljeband, bidro med høytlesning for barna. Han leste fra «Doktor Proktor og Verdens Undergang», om «Månekameleonen», som sto utstilt ved siden av han. Barna fikk kjeks og saft, og satt knust stille på gulvet foran Nyutstumo.

-Det var en gøy og spennende fortelling, sier Sara Goldie (10).

Hun synes John Nyutstumo hadde god innlevelse og sier at hun er glad for at dyrene ikke lever her på ordentlig.

Forfatteren ankommer

Etter en liten stund kom Jo Nesbø selv til utstillingen i Kulturhuset. Han kom småløpende ned kjellertrappa og hadde ikke så mye tid, fordi han skulle ha lydprøver med Di Derre, før kveldens konsert.

Likevel tok han seg tid til å småprate litt med barna og ta bilder med de fleste sjelene, både foreldre og barn, på den skumle barneutstillingen.

-Jeg så utstillingen da den var i Oslo. Den er en fantastisk, sier Nesbø, og beiner opp trappene igjen, etter visitten i kjelleren.

-Veldig stas at det møter opp barn og hvordan de bruker fantasien til å leve seg inn i utstillingen, konkluderer forfatteren, før han forsvinner inn i konsertlokalet.

 
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke