24. aug
MONOLOG: Nora Aschim, Halvor Bekken og Audun Steffensen (bakerst) setter Gunvor Hofmos dikt på scenen i «Fra en annen virkelighet».
 
Nora framfører Hofmo
Nora Aschim (20) er klar med en ny monolog. 10. januar har hun premiere på Litteraturhuset i Oslo.

Publisert: 02.jan.2019 14:19
Oppdatert: 02.jan.2019 15:50

Nora Aschim framførte sin første monolog i Hamar for to år siden. Nå er hun tilbake med forestillingen «Fra en annen virkelighet», denne gangen basert på dikt av Gunvor Hofmo.

Etter premièren på Litteraturhuset skal forestillingen etter planen også framføres på Hamar Teater 26. januar.

Gunvor Hofmo (1921–1995) debuterte med diktsamlingen «Jeg vil hjem til menneskene» i 1946 og regnes som en av våre fremste etterkrigslyrikere. I år er det 25 år siden Hofmo ga ut sin siste bok «Epilog» (1994). Forestillingens tittel er hentet fra hennes andre utgivelse, som kom i 1948.

– Monologen er inspirert av det biografiske, men jeg har gjort et utvalg av diktene hennes fra hele forfatterskapet, sier Nora Aschim.

Gunvor Hofmos diktning er sterkt preget av opplevelsene under og etter krigen. Og det er disse som Nora Aschim har tatt utgangspunkt i. Selv mener hun at dette er en tematikk som er relevant i Norge også i dag, i disse flyktningtider, som hun sier.

Gir en stemme

– Jeg kjøpte de samlede diktene hennes for halvannet år siden, forteller Nora Aschim.

– Da så jeg at mange av dem har en kvalitet som egner seg på scenen.

Selv spiller hun rollen som «dikterjeget», en karakter som bærer Hofmos dikt gjennom forestillingen.

– Hennes funksjon er å gi diktet en stemme i et nytt format, sier hun.

På scenen stiller også musikerne Audun Steffensen og Halvor Bekken. Steffensen har blant annet tonesatt Hofmos dikt «Til stillheten», i tillegg til et gjennomgående musikktema, som hun sier,

Selv sier hun om forestillingen at den utfordrer forholdet mellom teater, dikt og musikk.

Johannes Aschim har hatt regien.

NY BOK

Nora Aschim debuterte i bokform med diktsamlingen «Unngå øyekontakt» på Flamme forlag som attenåring i 2017. Nå tar hun bachelor i litteraturvitenskap ved Universitetet i Oslo. Samtidig jobber hun med ny bok, og sikter seg inn mot utgivelse til høsten, forteller hun.

Men først er det monologen som skal framføres.

 
Kommentarfeltet er stengt mellom
22:00 og 08:00
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke