21. aug
PÅ TV: Elisabeth Nord fra Brumunddal har laget en dokumentarfilm om Peer Gynt spelet. Vises første gang på NRK2 21. november. Her fra en scene med «Mor Åse» (Marianne Nielsen) og «Peer» (Jakob Oftebro).
 
Elisabeth Nord med jubileumsfilm om «Peer Gynt»
Henrik Ibsens Peer Gynt ble utgitt i København 14. november 1867. Neste uke vises dokumentarfilmen «Peer Gynt», med Elisabeth Nord som regissør, på NRK2.

Publisert: 14.nov.2017 13:26
Oppdatert: 14.nov.2017 13:49

Elisabeth Nords film handler om Peer Gynt-spelet på Gålå – og NRK presenterer prosjektet slik: «Norsk dokumentar fra 2017. Evig aktuelle Peer Gynt er 150 år. Hvert år spilles Henrik Ibsens stykke i teaterverden over. Vi følger en ny oppsetning i kulissene fram til premièren. Regi: Elisabeth Nord.»

Seerne får være med fra prosessen starter; med regissør Sigrid Strøm Reibos tidligere tanker, fra de første leseprøver i Oslo – til teamet rigger seg til og forbereder jubileumsforestillingen på Gålå – og inn i selve forestillingen – med publikum til stede.

I kulissene

Sentralt står far og sønn Nils Ole Oftebro (72) og Jakob Oftebro (31) som spiller den eldre og den yngre Peer, men filmen viser også jobben som gjøres i kulissene, av både profesjonelle og frivillige.

Skuespillerne forteller hva de tenker om det klassiske diktet og karakterene, og i tillegg til Oftebro’ene møter vi eksempelvis Jan Sælid (Dovregubben), Mari Strand Ferstad (Solveig), Anne Krigsvoll (Knappestøperen) og Marianne Nielsen (Åse).

Suksess

Peer Gynt har vært framført på friluftscenen ved Gålåvatnet hvert år siden 1989. Forestillingen har i alle år vært en suksess, med flere enn 20.000 besøkende. Denne sommeren ble det solgt 31.000 billetter til Peer Gynt på Gålå - og stykket med Nils Ole og Jakob Oftebro ble også godt mottatt i pressen - eksempelvis med en femmer på terningen i VG:

«Jakob og Nils Ole (Oftebro), utfyller hverandre i blikk, bevegelser og stemmelikhet fra et ungdommelig løssluppent perspektiv, via sårbar stolthet, frekkhet og til slutt en form for klok selvinnsikt.»

Tilbake neste år

Nils Ole og Jakob Oftebro kommer tilbake på scenen ved Gålåvatnet også i 2018.

I tillegg til Elisabeth Nords film, så presenteres også et annet program om Peer Gynt på NRK i forbindelse med jubileumsåret. Ninja Benneche presenterer «forskjellige tolkninger, betraktninger og innsikt som kan berike alle som vil bli bedre kjent med Peer Gynt.»

 
– Artikkelen fortsetter under bildet –
REGISSØR: Elisabeth Nord. Bildet er tatt ved en tidligere anledning. FOTO: Kristian Einang
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke