19. aug
TIL GREGERS: Det er klart for Stein Torleif Bjella på Gregers i Hamar, og med seg har han Eirik Øien (bass), Kenneth Kapstad (trommer) og Geir Sundstøl og Amund Maarud på gitar. Foto: Håkon Mosvold Larsen/NTB scanpix
 
Bjella til Hamar lørdag
De er kalt Norges beste band, gjengen med Stein Torleif Bjella i front; med Eirik Øien (bass), Kenneth Kapstad (trommer) og Geir Sundstøl og Amund Maarud på gitar. Lørdag spiller de på Gregers.

Publisert: 16.nov.2017 07:18
Oppdatert: 16.nov.2017 10:23

Geir Rakvaag i Dagsavisen var mannen som ga bandet stempelet «Norges beste» under Øyafestivalen: «Ingen kunne være forberedt på hva vi skulle se helt til slutt», skrev Rakvaag

– og «Nå tordnet det på Øyafestivalen».

Stein Torleif Bjella humrer litt når han blir konfrontert med det hemningsløse skrytet:

– Det var moro, det, vi hadde jo øvd, forberedt oss, sier han.

Han debuterte som soloartist i 2009, det var han, gitaren og tekstene, og slik var det gjennom tre album, før det braket løs, med voldsomme krefter.

– Det siste året har jeg satt pris på å være en del av et band. Det er behagelig rett og slett, å kunne «kvile» litt i et samspill. Og når jeg har behov for å ta tilbake mine enkle sanger, så gjør jeg jo det, flere plasser i settet; enkel og nedpå med bare gitar og stemme.

«Vår tids Prøysen»

«Reisende i 6-ere», «Vår tids Prøysen», «Norges beste», løftet er himmelhøyt for Stein Torleif Bjella (49) – og han har virkelig tatt plassen på de nasjonale artistenes øverste trinn.

Og ikke bare har det vært som artist, men på teater med «Kan nokon gripe inn» – og til og med har han utgitt bok denne høsten. 21.000 billetter ble solgt til forestillingene på Det Norske Teatret i Oslo, før forestillingen ble sendt ut på vegen med Riksteatret.

– Et kunstnerisk spennende prosjekt, og det skal Lasse Kolsrud (regissør) ha skylda for. For meg veldig fascinerende at musikk kan brukes på den måten. Han fant karakterene i mine tekster og synliggjorde dem. Jeg fulgte forberedelsene tett, jeg så forestillingen fire ganger på Det Norske Teatret og koste meg hver gang. Og så fikk jeg til og med være med i tre forestillinger, da en av skuespillerne måtte hjem fra turneen på grunn av sykdom.

«Jordsjuk»

Boka «Jordsjukantologien nr. 1», med femti–seksti dikt, kom også ut i høst–men den fikk litt varierende kritikker.

– Utgangspunktet var en av sangene på albumet «Vonde visu», «Jordsjuk», et tema jeg ikke var helt ferdig med–og jeg skrev disse tekstene og sendte dem inn til forlaget. Blandet mottakelse, bra i Aftenposten, Dagsavisen og Klassekampen, mer stusslig i Dagbladet og Adresseavisen. Jeg gikk skikkelig inn for det, men det er jo en helt annen måte å jobbe på. Vanligvis har jeg gitaren i hendene og spiller mens jeg skriver.

– Du forteller at dere framfører nye låter. Er et nytt album på gang?

– Nei …, jeg vet ikke. Jeg skriver når noe kommer rekendes. Planen er å ta det roligere på nyåret, men det er gjerne da det kommer fram noe. Det er litt som en varmtvannsbereder, som om trykket akkumuleres, og at trykket må skrives ut på en måte.

Fruktkurv

Men nå handler det om «on the road» med superband. Flere konserter er allerede unnagjort, med applaus–og lørdag er det Gregers i Hamar.

– Vi kommer med noen sanger fra platene, men også med noen nye låter. Vi var jo på Gregers for et år siden, men det er et nytt og annet sett enn den gang. Vi er blitt mer et orkester det siste året.

– Gregers i fjor var kult, med et utrolig fint publikum.

– Trekkes en fruktkurv også denne gang?

– Alltid.

– Og hva er historien bak fruktkurven?

– Jeg hadde presentert albumet «Heidersmen» (2009) for en kamerat, og han sa: «Dette holder ikke til en hel konsert, kamerat, du får i det minste dele ut en fruktkurv på slutten». Og siden har vi gjort det.

 
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke