26. aug
Skroter lokalmusikk: Guren Hagen er en av mange artister som har blitt spilt jevnlig på NRKs distriktssendinger.
Foto: Jan Tore Øverstad
 
NRK P1 kutter ut lokalmusikk i morgensendingene
Redaktørene i NRKs distriktsdivisjon har besluttet at alle NRKs lokale morgensendinger skal slutte å spille ny, lokal musikk. Begrunnelsen skal være at lytterne "er mindre mottakelige" for mindre kjent lokalmusikk på morgenkvisten.

Publisert: 15.mar.2016 18:00
Oppdatert: 16.mar.2016 07:50

«Ved å bare spille den aller beste, og mest kjente, musikken mellom kl. 6 og kl. 9 vil vi kunne gi morgenen i NRK P1 et løft, og dermed kunne styrke kanalen utover dagen» skriver NRK i en internmail HA har fått tak i.  

Videre står det skrevet: «Derfor foreslår vi å spille lokalt tilpasset musikk fra norsk-listen, der de mest etablerte norske artistene er. Det betyr at vi kutter ut lokal musikk som er mindre kjent (den såkalte lokalmusikk-basen).»

Informasjonsskrivet omhandler hovedpoengene for omleggingen, og under «Vedtak» står det skrevet følgende: «Distriktssendingene skal spille lokalt tilpasset musikk fra norsk-listen på morgenen mellom kl. 6 og kl. 9. Dette erstatter musikk (fire låter per morgen) fra de lokale musikk-basene.»

Den lisensdrevne radiokanalen skroter altså alle ikke-kjente lokale musiker fra morgensendingene. 

På punktet som omhandler "Lokal musikk ellers i P1" står det følgende:

"Vi vet at lytterne er mer mottakelig for ny musikk utover dagen, spilling av mindre kjent lokalmusikk bør derfor foregå i ettermiddagssendingene".

- Lokal musikk kan først tas inn på spillelistene når den har blitt bedre kjent. Ny musikk fra allerede kjente lokale artister vil kunne bli spilt i ettermiddagssendingen, men ikke i morgensendingen, forteller en intern kilde i NRK til HA. 

Bekrefter endringer

Jon Branæs, kanalsjef i P1, bekrefter endringene.

- Vi kommer til å kutte ut noe av den lokale musikken som skal spilles om morgenen, som vi skal spille mer om ettermiddagen.

- Øker dere låt-antallet til lokale artister på ettermiddagen?

- Sammensetningen av musikk blir noe endret. De artistene som i utgangspunktet ikke er veldig kjent, og som tradisjonelt sett ikke har så stor appell i dag, vil du høre mindre av om morgen. Morgenen er ikke en egnet tid for å spille musikk folk ikke kjenner godt. Da gjør vi disse artistene en bjørnetjeneste. Derfor velger vi å fokusere på dem mer i ettermiddagssendingene. Det er ikke noe som lytterne kommer til å merke forskjellen av, i det store og det hele.

- Blir totaltiden «mindre kjent lokalmusikk» spilles mindre?

- Det tror jeg det er veldig vanskelig å svare på. Det kommer helt an på hva man velger å spille på ettermiddagene. Det kommer og litt an på hva slags redaksjonelle valg som gjøres på hvert distriktskontor.

- Du sier dere ikke vil gjøre artistene en bjørnetjeneste, men fører ikke endringene til at enkelte artister risikerer å ikke bli spilt i det hele tatt, ettersom den aktuelle sendetiden halveres?

- Jeg tror ikke nødvendigvis vi kommer dit. Det er ikke en menneskerett å bli spilt på radio. Vi spiller musikk, både lokal og nasjonal, som det er interesse for hos publikum. Å begynne å telle minutt og sekunder - det er ikke sånn vi tenker.

Terskel

- Har ikke NRK et ansvar å sørge for en bred dekning?

- Det skal være en terskel for å bli sendt på radioen. Det er ikke bare sånn at man melder seg på, sender en MP3-fil og kommer med på radioen.

- Men dere har vel et ansvar for å løfte fram ukjente musikere?

- Men det gjør vi jo.

- Men nå blir det i mindre grad?

- Det er ikke sånn at vi fjerner lokalmusikk. Vi skal fortsatt spille det, men vi kommer til å gjøre det i større grad om ettermiddagen, for om morgenen er ikke publikum like interessert. Det er det det handler om i utgangspunktet. Vel, vi har et oppdrag, men det er ikke sånn at du automatisk blir spilt på radioen om du lager musikk. Det vil alltid være en terskel for å bli spilt, og vi hever ikke nødvendigvis den terskelen. Men vi kommer til å ha en lavere terskel om ettermiddagen. Det handler om hvordan radiolytteren oppfører seg. Om morgenen har de mer interesse av nyheter og hva som sies. Radioen har en annen funksjon om morgenen enn den har på ettermiddagen. 

 
Kommentarfeltet er stengt mellom
22:00 og 08:00
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke