26. aug
KNUT ANDERS SØRUM: Spilte sammen med Jon Anders Narum (til venstre) og Iver Olav Erstad.
 
Ny Prøysen-tolker på gang
Knut Anders Sørum (35) fra Skreia er den nye Prøysen-tolkeren.

Publisert: 19.jul.2011 10:00
Oppdatert: -

Knut Anders Sørum (35) fra Skreia er den nye Prøysen-tolkeren.
Mandag var han med på å åpne festivalen, sammen med Tonje Unstad. Hit var han invitert etter at han i fjor høst utga albumet som ganske enkelt heter Prøysen. Og her gir han sin høyst personlige tolkning av en rekke av Prøysens beste låter, og slett ikke bare de mest kjente.
- Jeg har støtt lest og spelt Prøysen, forteller han.
- Så begynte jeg å gjøre noen opptak, og så ble det naturlig å samle dem etter hvert.
Til slutt satt han igjen med 30-40 låter på blokka, forteller han.
- Så jeg måtte egentlig eliminere mer enn å velge. For det var så mye som var aktuelt.
- Mest av alt ønsker jeg å fortelle historier, sier han.
- Det er de gode tekstene som først og fremst har inspirert meg. Det var den enden jeg begynte i.
Undervegs har han skrevet én ny melodi. Det er Visa om løgna, som det tidligere er skrevet fire-fem ulike melodier til. Men det er tydelig at dette er en Prøysen-tekst som fenger spesielt for tida, og som stadig inspirerer til nytolkning.
- Det går litt i bølger, sier Knut Anders.
- Noen Prøysen-tekster kan få økt popularitet, mens andre kan komme mer i bakgrunnen i en periode. De siste åra er nok Visa om løgna en av dem det har vært mest fokus på.
Plata Prøysen ble til i samarbeid med samtotningen Jan Anders Narum, kjent fra bandet Narum. De er ikke selv på Prøysenfestivalen i år, selv om det neppe er noen som tydeligere har markert seg som videreførere av en Prøysen-tradisjon enn akkurat Narum. Men Jon Anders Narum var i hvert fall med Knut Anders Sørum som gitarist i går kveld, sammen med hadelendingen Iver Olav Erstad.
Så kan en alltids lure på hva det er med Prøysen og totningene. For det begynner etter hvert å bli mange flere av dem enn hedmarkinger som nytolker Prøysen, eller skriver seg inn i tradisjonen fra ham.
Selv regner ikke Knut Anders Sørum med at det blir noen flere Prøysen-plater fra ham, i hvert fall ikke i den overskuelige framtida.
- Jeg ser nok på dette som et enkeltstående foretak, sier han. Det var noe jeg måtte få gjort, for å komme meg videre.
- Men det er ikke godt å vite hva som skjer om 30 år, legger han til.
Inntil videre har han mer enn nok av andre prosjekter å ta fatt på, og andre musikkformer. For det er kanskje ikke Prøysen-tradisjonen som har stått ham nærmest gjennom årene. Noen husker sikkert fortsatt at han i 2004 vant den norske finalen i Melodi Grand Prix med låta High, og representerte Norge i finalen i Istanbul. Men det ble ikke noe plate etter Grand Prix, så det var først i fjor høst han var debutklar. Og da skjedde det med Prøysen.
Etter Prøysenfestivalen er han i år som i fjor klar for Sommerslagere på Gjøvik gård. 28. juli starter det, og det fortsetter til langt ut i august. Deretter blir det blant annet Allsang på grensen.
Men han regner også med å ha med seg Prøysen-stoffet i lang tid framover.
- Dette er ikke sanger som går ut på dato, konstaterer han.
 

 
Kommentarfeltet er stengt mellom
22:00 og 08:00
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke