26. aug
Ny serie: Eva Stensrud, opprinnelig fra Hamar, er klar med første bok i sin nye romanserie «Skyggespill».
 
Ny serie fra krigen
Om krigsårene på Hedmarken og i Oslo handler Eva Stensruds nye bokserie «Skyggespill». Første bok utgis 2. januar.

Publisert: 05.des.2016 17:14
Oppdatert: 05.des.2016 17:30

I serien «Storgårdsfolk» har Eva Stensrud gitt ut 60 bøker med et samlet opplag på nærmere fire millioner. Den første av bøkene kom i 2001, den siste ble utgitt våren 2014.

– Jeg hadde nok tenkt å avrunde serien litt før. Men jeg hadde så mye å fortelle, sier hun.

Men da siste bindet av «Storgårdsfolk» kom, var hun allerede godt i gang med å skrive den nye serien «Skyggespill». Hvor mange bøker det blir, vet hun ennå ikke. Men hun tror det blir ikke det blir mer enn 30 denne gangen.

Hamar og Stange

Hamarjenta Inger Marie er hovedperson i serien, der handlingen starter i april 1940. Inger Marie og familien bor ved Ridehuset, men rømmer til familien i Stange vestbygd når tyskerne tar huset deres.

– Jeg tror det er veldig mange som ikke vet så mye om det som skjedde her under krigen, sier hun. – Det er ikke minst viktig at de som er unge får interesse for det.

– Men krigen er bare et bakteppe for det som skjer med menneskene. Kjærlighet, drama, sjalusi, lidenskap – det er det som det handler om.

navngir nazister

Hun velger også å bruke en del lokale størrelser ved navn, forteller hun.

– Det kan kanskje komme til å krenke noen. Men det er ingen svart/hvitt-framstilling. For det var så mange gråsoner, og jeg er nødt til å prøve å forstå folk fra nazi-sida også.

Selv har hun samlet mange hyllemeter med kilder. Og hun har mange konsulenter.

– Egil M. Kristiansen i Stange er en av viktige hjelpere til å finne stoff, sier hun. – For selv om hovedpersonene er oppdiktet, må det historiske bakteppet stemme. På dette kan jeg ikke lyve.

Skriver på bok åtte

Rett før første bok i serien skal komme ut, er hun selv i ferd med å skrive bok nummer åtte. Etter planen skal det komme fire bøker i året.

– Det er et privilegium å kunne ligge såpass langt på forhånd, sier hun. – For da har jeg fortsatt muligheten til å gå tilbake og rette opp ting i tidligere bøker, så lenge de ikke er utgitt.

 
Kommentarfeltet er stengt mellom
22:00 og 08:00
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke