19. aug
 
Nygårdshaugs "Zoo Europa" inn i skolen
Gert Nygårdshaugs siste, «Zoo Europa», boka som avslutter Mino-serien, blir grunnlaget for et nytt skoleprosjekt. Et samarbeid mellom to Katta-lærere og Cappelen Damm er nå klart.

Publisert: 16.okt.2018 14:02
Oppdatert: 16.okt.2018 14:21

«Et av hovedverkene innen den norske romanen de siste 30 åra», skrev Hamar Arbeiderblads kulturredaktør Geir Vestad om Mino-serien etter landingen med «Zoo Europa». Serien som startet med «Mengele Zoo» (1989), boka som også ble kåret som «Folkets favoritt», gjennom alle tider, på Litteraturfestivalen på Lillehammer i 2007, og som nå er sluttlevert med «Zoo Europa, tretti år senere, skal fyre opp temperaturen i klasserommene på videregående skole. Diskusjonen skal gå høyt blant ungdommen; om miljø, makt, politikk og vold og annen faenskap.

LES OGSÅ: HA's anmeldelse

– Nygårdshaug er jo drøy som forfatter, han setter ting på spissen – og det gjør det lettere å få i gang diskusjonen i klasserommet, sier språklærer ved Hamar Katedralskole, Johanne Nordhagen.

Overgang

Det er fire år siden lærerne Oddvar Hemsøe og Inger Kristin Larsen Vie presenterte et skoleopplegg basert på de tre første bøkene i Mino-serien. Den gang i et samarbeid med  Juritzen forlag, som på det tidpunkt var Nygårdshaugs forlag. Da ble et oppgavesett laget til hver av de tre bøkene, og bøker med oppgavene trykket opp. Det ble ingen suksess, og to år senere forlot også Gert Nygårdshaug Juritzen Forlag og fant vegen tilbake til Cappelen Damm.

Skoleprosjektet har Oddvar Hemsøe sikret seg retten til, og i forbindelse med utgivelsen av «Zoo Europa» gjøres et nytt forsøk. Denne gang med Cappelen Damm, og denne gang som et digitalt prosjekt.

Ny læreplan

Kirsten Kalleberg, redaktør i Cappelen, møtte tirsdag denne uka de to lærerne, Oddvar Hemsøe og Johanne Nordhagen, på Hamar Katedralskole. Til Hamar Arbeiderblad fortalte hun om ønsket om å ha et opplegg klart for videregående skole samtidig med den nye læreplanen i 2020. Hun sa at Mino-serien var midt i blinken, først og fremst når det gjelder bærekraftig utvikling, demokrati og medborgerskap – men også folkehelse og livsmestring. 

Målet er å kunne bruke oppgavene laget i forhold til alle bøkene i Mino-serien, men utgangspunktet er nye oppgaver knyttet til «Zoo Europa».

 
Fakta

"Zoo Europa"

Forfatter: Gert Nygårdshaug

Forlag: Cappelen Damm

Sjanger: Roman

Kort om boka: Bred skildring av en nær, skremmende framtid, som avslutter et storverk i norsk litteratur de siste 30 årene.

Kommentarfeltet er stengt mellom
22:00 og 08:00
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke