23. aug
 
Nyskrevet Børli-verk på Marens bestilling
Søndag skjer det en stor begivenhet for alle venner av Hans Børlis diktning. Da urframføres det nyskrevne sangverket «Bønn for drømmen», med musikk av Sigmund Groven på bestilling av de to sangerne Maren Myrvold fra Hamar og Marianne Bye Granheim fra Magnor.

Publisert: 02.jun.2017 17:58
Oppdatert: 02.jun.2017 18:09

Urframførelsen finner sted på Hans Børlis barndomshjem, Oppistun i Børli, under det årlige arrangementet «Junikveld i Børli».

Verket er blitt til ved hjelp av en støtte på 120.000 kroner til komponering fra Det Norske Komponistfond, og Sigmund Groven begynte i mars å arbeide med dette. Han deltar selv på munnspill, sammen med Aage Kvalbein på cello og Ivar Anton Waagaard på piano. Pluss sopranen Maren Myrvold og mezzosopranen Marianne Bye Granheim, som hadde idéen til verket.

– Jeg hadde ikke lest så mye Børli før, sier Maren Myrvold.

– Men Marianne er fra Børlis hjemkommune Eidskog, og så begynte jeg å lese Børli-dikt jeg også, forteller Maren.

– Så har vi gjort et utvalg av dem vi likte best, med tillatelse av Hans Børlis datter Beathe Børli Karterud.

Ber for drømmen

Tittelen «Bønn for drømmen» er hentet av et Børli-dikt som står sentralt i konserten. «Jeg frykter den kalde, altfor kloke tanken, den som borer så presist – roper så høgt på sannhet. Jeg ber for drømmen», heter det her.

De to sangerne har hovedsakelig valgt fra Børlis tidlige dikt. Flere av tekstene uttrykker undring over de store eksistensielle spørsmålene, og er preget av Børlis skildring av skogen og mennesket. Resultatet er blitt en halvtimes lang syklus for to sangere og en liten gruppe musikere.

Musikken er ifølge Maren inspirert av flere sjangre, med innslag fra tango, visesang, klassisk, samtidsmusikk og jazz.

flere konserter

De to sangerne har med seg et stjernelag med norske musikere med Sigmund Groven, Aage Kvalbein og Ivar Anton Waagaar. Nå planlegger de flere konserter i forbindelse med det kommende Hans Børli-jubileet i 2018. De skal blant annet være med på jubileumsåpningen 8. desember, i Børlis hjemkommune Eidskog.

 
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke