17. aug
ut på tur: Svein Gundersen (t.v.), Magnus Sempler Holte og Ranveig Nordbryhn på tur i Biskopstrædet, som er en del av løypa for høstens vandrespill.
 
Nytt utendørs vandrespill på Odden
I november skal vi ta på stillongs og votter og gå ut i mørket på Domkirkeodden. For da settes det opp et nyskrevet utendørs vandrespill i kveldsmørket.

Publisert: 01.okt.2018 16:28
Oppdatert: 01.okt.2018 16:58

Torsdag 8.11. og fredag 9.11. er datoene for stykket «En Hamar-krønike» – en videreføring av fjorårets vandreteater på Odden. I fjor ble det utsolgt, i år satses det på tre forestillinger med mulighet for å selge 150 billetter pr. forestilling.

Oppsettingen har blant annet fått støtte på 100.000 kroner fra Spelfondet, og 50.000 fra Sparebankstiftelsen.

Det er Karen Høie og Svein Gundersen som har skrevet manus og har regi på forestillingen. Med det viderefører de en lang og særpreget Odden-tradisjon. I 1991 ble det første vandrespillet de satte opp framført utendørs på Domkirkeodden. – Vi trodde det skulle virke sært og rart og håpet på 100 publikummere, sier Svein Gundersen.

Men det kom 650.

Kongeparet på besøk

Den virkelig store oppsettingen var under OL i februar 1994. Da var dronning Sonja blant gjestene i kulden på premièrekvelden.

Kong Harald kom litt senere, og Svein Gundersen sto og ventet for å ta imot ham.

– Hvor kaldt er det her egentlig, spurte kongen. – 27 kuldegrader, sa Svein Gundersen. – Jeg blir i bilen jeg, sa kongen.

norgeshistorie

Nå er det et helt annet slags stykke som skal settes opp. Denne gangen er det historien om biskop Mogens og tapet av Norges selvstendighet det skal handle om. Blant de sentrale skikkelsene er jomfru Karine på Grefsheim.

Handlingen utvikles gjennom en rekke scener og tablåer, der folk skal gå fra den ene til den andre. Turen starter nede ved museumsbutikken, og ender der igjen halvannen time senere. På vandringen skal publikum tas gjennom en handling som utspiller seg fra 1524 til 1537.

– En av grunnene til at museet er med på dette, er at Hamar på denne tida står helt sentralt i Norges historie, sier Ranveig Nordbryhn. – Det er kanskje ikke så mange som tenker på det. Men det er virkelig noe som Hamar har å være stolt av.

Trenger statister

Blant skuespillerne er det Jonas Kippersund som spiller biskop Mogens, Ranveig Nordbryhn som jomfru Karine, og Trine Nyhus Lærum som hennes fortrolige, for å nevne noen.

Til sammen er det åtte hovedroller som skal fylles, pluss masse statister - i alt over 40 deltakere. Og det er fortsatt anledning til å melde seg på som statister, sier Svein Gundersen.

– Jeg synes dette er en morsom måte å bruke museet på, sier han.

Hamar-krønike

– Nå er målet at det skal bli et årlig arrangement, sier Magnus Sempler Holte.

I så vil Domkirkeodden være et langt skritt i retning et historisk spill, som er noe som mange har etterlyst gjennom mange år.

– For stoffet ligger der, det er både dramatisk og viktig, og det er på Domkirkeodden det hører til.

 
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke