17. sep
Påske belgisk blond.
 
Smaken av påske
Bortsett fra det forferdelige sommerølet, pils lys som vann som ofte ikke smaker av noe, så har påskeølet også vært belemret med heller tvilsomme kvaliteter.

Publisert: 10.mar.2017 06:25
Oppdatert: 10.mar.2017 07:11

Målet har først og fremst vært øl som kan drikkes kaldt, rett fra boksen som har vært parkert i ei snøfonn.

Men takket være mikrobryggeriene har påskeøl de senere årene fått nytt liv, og det er blitt tatt på alvor. Denne fredagen trekker jeg fram et påskeøl som virkelig får fram sola i sinnet til den som nyter det.

Røros Bryggeri er ute i Vinmonopolet nå med Påske belgisk blond. Det er akkurat det navnet sier det er. Lys, overgjæret med masse fruktighet. Ølet kommer på 0,75 storflaske, holder 5,8 prosent og koster 110 kroner. Ølet står i polets bestillingsutvalg.

Jeg slet skikkelig med å få av champagnekorken de bruker på disse flaskene. Den hadde parkert så godt og tett i flaskemunningen av vinopptrekker måtte til for å forløse den. Men da det først var gjort, kunne jeg allerede fra flasketuten kjenne den deilige, belgiske lukten vi ølelskere er så glade i. På tur ned i glasset ble det tydelig at dette er et ufiltrert øl; det har en blondbrun og kompakt kulør. Og vi skal stoppe litt ved den beskjedne skumhatten. For dette ølet er etter min mening helt perfekt karbonert. Noen av disse blondvariantene blir «syrete» som Solo i nesen hvis de blir for rike på kullsyre. Og det kan ta vekk mye av de gode smakene av eple og pære som vi finner i dette ølet. Her er det rikt med belgisk stil og preg av god og riktig gjær. Det tar bryggeriet respektfullt vare på ved å ikke tilføre for mye kullsyre.

Det blonde ølet fra Røros er en vinner hos meg. Det er smaken av solskinn på flaske. Og det er vel akkurat slik det skal være i påsken.


 
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke