22. aug
På plass i Røhnegaarden: Daglig leder Stein Rune Høines har nå åpnet dørene til Gullkorn Ølbar i Hamar.
Foto: Anders Grobstok Dalen
 
Ølbaren Gullkorn har endelig åpnet kranene
I ukesvis har folk rent ned dørene til Gullkorn Ølbar i Røhnegaarden, nysgjerrige på hva Stein Rune Høines har brygget på.

Publisert: 30.sep.2015 15:37
Oppdatert: 01.okt.2015 07:45

- Det er dette det handler om, sier Stein Rune Høines, og peker på samboerens håndbroderi "Kvalitetsøl til folket" som henger på veggen.  

For det er håndverksøl som er i sentrum når Gullkorn Ølbar nå åpner kraner og flasker. 

-  Vi er et lite sted, og kan ikke sette norgesrekord i antall sorter. Det sier seg sjøl. Men vi prøver å ha bredest mulig spekter, og har en "misjoneringstrang". Det er mange i byen her som kan mye om øl, det er det ingen tvil om. Men det er også mange som har lyst til å utvide horisonten og synet på øl, sier Høines, som ønsker å bidra til å endre litt på det norske drikkemønsteret. 

- Det er nok mange som himler med øynene av utsagnet, men dette blir kalt «ølets champagne», sier Høines, og holder opp en flaske "Gueuze", produsert av den belgiske surølsblenderen Pierre Tilquin.

Han gjentar til stadighet at selv dyrt øl er billigere enn vin, og tar opp en Nøgne Ø  "Russian imperial stout" som et annet eksempel.  

-  Den her har ligget og godgjort seg på whiskeyfat. Det er en smaksbombe. Det ligger like mye håndverk og kunnskap bak dette som i en vin. Dette er en veldig dyr øl, men du kan ikke tenke prisen sammenlignet med pils. Det der vi må få folk til å forstå - øl er så mye mer enn pils.

Stor interesse for ølbaren

Det er mange som har allerede har registrert at Røhnegaarden har våknet til liv. Og at det nettopp er en ølbar som har funnet veien til Hamars eldste hus har vært av meget stor interesse, ifølge Høines. 

-  Jeg vet ikke hvor mange ganger jeg har svart på spørsmålet "Når åpner dere?". Det har nesten vært vanskelig å jobbe i fred, sier Høines, i det han betimelig nok blir avbrutt av en nysgjerrig bygåer som dunker på glassdøren for å spørre om nettopp det samme. 

-  Det har vært en veldig lang prosess. Røhnegaarden er et kapittel for seg selv, og det har vært essensielt å spille på lag på bygget. Men nå er vi endelig på plass, og det er det som er viktig, sier Høines.

- Ble akkurat som jeg hadde håpet

Gullkorn Ølbar har om lag 55 sitteplasser pluss uteservering i bakgården med om lag 60 sitteplasser. Skjenkestedet vil også ha uteservering på fortauet med om lag 12 sitteplasser. I går hadde de en «hemmelig» åpning for spesielt innvidde.

- Vi må lære oss den bransjen her, og prøver oss litt fram, sier Høines, og forklarer at det er grunnen til at de ikke har annonsert sin ankomst med brask og bram.  Men jungeltelegrafen er tydeligvis umulig å stoppe, og plutselig var det fullt hus i går allikevel.

- Alt ble gjort veldig stille, og vi hadde ikke sagt det til noen. Jeg kan ikke skjønne hvor de har fått med seg at det var åpent. Jeg vet at det er en voldsom ølinteresse i byen, men at såpass mange fant veien er jo veldig hyggelig.  Og i går ble det akkurat som jeg hadde håpet på. Alle var opptatt av konseptet, og mange bestilte 0,2 l glass, og ville smake på mye. At vi har et så stort utvalg syntes folk var veldig morsomt, sier Høines.

 
Kommentarfeltet er stengt mellom
22:00 og 08:00
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke