26. aug
Høstkonsert: Felespiller Oline Sofie Bakkom (til venstre) og Solheimkorets dirigent Inger-Pernille Stramrud klare til konsert i Romedal kirke.
 
Olines jubileum
For 20 år siden ble felespilleren Oline Sofie Bakkom utnevnt til tidenes første ikke-svenske Svensk Riksspelmann. Torsdag markeres jubileet med konsert med Solheimkoret og venner i Romedal kirke.

Publisert: 04.okt.2016 14:02
Oppdatert: 04.okt.2016 14:20

«Riksspelmann» er en høythengende ærestittel som tildeles de beste formidlerne av folkemusikk i Sverige. Utnevnelsen er basert på et graderingssystem, og Oline Sofie Bakkom er på høyeste nivå.

Hun er opprinnelig fra Rendalen, har spilt med Dalakopa i over 30 år, spiller mye med Lillebror Vasaasen, og er nå bosatt i Romedal. Hun regnes som en av Norges fremste folkemusikere på fele.

Oline er også en populær komponist, og har vært med på å gi ut ikke mindre enn 13 album.

Hun har også spilt mye sammen med Solheimkoret, ledet av Inger Pernille Stramrud. Blant annet har de sammen vært med på gammeldansmessa «Vindens hjul» en rekke ganger. Og nå har de invitert gode musikkvenner med adresse Romedal til konsert i kirka.

Annerledes

– Det blir en helt annerledes konsert og et gnistrende musikkmøte av de sjeldne i Romedal kirke, sier Inger Pernille Stramrud.

– Oline Sofie Bakkom var den første som oppnådde å bli Svensk Riksspelmann som «ikke svenskfødt». Nå byr vi på et variert program med rike folkemusikktoner fra begge sider av riksgrensen.

Solheimkoret vil blant annet framføre «Ved min barndoms kirke», symbolsk nok, ettersom Romedal kirke er kirken der Solheimkorets dirigent Inger Pernille Stramrud er både døpt, konfirmert og viet.

– Dette blir helt spesielt for meg, sier hun.

Musikalske venner

Blant deltalerne på konserten er også Ranveig Nordbryhn, Kim K. Nielsen og Lillebror Vasaasen, alle bosatt i Romedal.

Kim K. Nielsen underviser i trekkspill og rytmisk piano ved Stange kulturskole, er frilans musiker og har vært spellemannsnominert to ganger med Sogns. Ranveig Nordbryhn er utdannet faglærer i folkemusikk, og spiller alle typer blokkfløyter, beinfløyte, tussefløyte, seljefløyte, krumhorn og blikkfløyte. Lillebror Vasaasen er spellemann på forskjellige trekkspill og munnharpe, og har utgitt 11 egne plateproduksjoner fra 1990 til nå.

 
Kommentarfeltet er stengt mellom
22:00 og 08:00
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke