22. aug
Duett: Solistene Ole Jørgen Kristiansen (baryton) i duett sammen med sopranen Irene Theorin. Her framfører de Verdiis Aida «duet Amonostro-Aida. Kringkastingsorkesteret ble ledet av dirigent Gregor Bühl. Foto: Trond Løvmo
 
Opera til folket – i Hamar
Mørke skybanker, en dramatisk opera verdig, hadde feiet over Hamar og Hedmarken hele dagen.

Publisert: 20.jun.2015 04:00
Oppdatert: 20.jun.2015 04:00

Men da Kringkastingsorkesteret var ferdig rigget fredag kveld, var det som om det falt en egen ro over Stortorget.

Mildt ble det. Ikke kom det regn og folk storkoste seg med god mat og utepils til opera og klassisk musikk av ypperste klasse.

Kringkastingsorkesteret samlet riktignok ikke et smekk fullt Stortorg, men det var likevel hundrevis av folk som hadde funnet vegen til denne Flagstadfestivalens gave av en gratiskonsert til folket.

Borgundvåg åpnet

Det er festivalens sponsorer som har gjort dette mulig, fortalte statssekretær Bjørge Borgundvåg (H) som hadde æren av å åpne Festkonserten.

Borgundvåg, som sjøl har bakgrunn som klassisk sanger, slo fast at et godt kulturtilbud gir en god by og bo i. Ord han hadde hentet fra sponsorene, som sto bak denne hundre prosent private finansierte konserten. Et fenomen Borgundvåg kunne tenke seg mere av.

– Festivalene har en nøkkelrolle i det frivillige kulturlivet, slo statssekretæren i Kulturdepartementet fast og takket alle de frivillige som gjør nettopp denne festivalen mulig.

Verdi, Wagner, og Bizet

Konserten inneholdt utdrag fra en rekke kjente operaer fra flere kjente komponister som Wagner, Verdi, Bizet og Strauss.

Barytonsangeren Ole Jørgen Kristiansen, fra Vestfold hadde en nøkkelrolle i mye av det som ble framført.

Kalaset åpnet med Wagners «Valkürie» og så ble det fulgt opp med «Tannhäuser Dich teure Halle» med sopranen Irene Theorin.

Wolfgang Plagge ledet forestillingen på en forbilledlig måte og kom med en rekke interesante historier knyttet til operaene og dens komponister.

Blant annet kunne han fortelle at Bizet, mannen som begikk operaen «Carmen» – historien om den spanske sigøynerjenta som ikke skjønte alvoret det medførte å snurre elskerne rundt så de ble svimle.

Altså «Carmen» bli en av verdens mest populære operaer, men det fikk Bizet aldri oppleve.

Hamarsingene vil nok imidlertid svært gjerne oppleve mer opera og mer klassisk musikk i friluft på Stortorget.

For fredag kveld fungerte det opplegget kjempebra.

 
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke