24. aug
AVSLAG: Domingo var blitt lovet pengene og ventet på å kunne få dra til Norge og hente dem. Foto: Reuters / NTB scanpix
 
Operastjerne ble lovet prispenger som ikke fantes
Oslo (NTB): Operastjernen Plácido Domingo sto klar til å dra til Norge for å motta 2,5 millioner kroner i prispenger fra Kirsten Flagstad Festival, men måtte avlyse da det ble klart at pengene ikke fantes.

NTB
Publisert: 16.aug.2012 06:17
Oppdatert: -

Festivalen ønsket å hedre den verdenskjente spanske tenoren med en pris til minne om den norske operastjernen Kirsten Flagstad.
Prisbeløpet var på 2,5 millioner kroner, noe festivalen alt hadde orientert Domingo om. Det ble gjort før festivalen sendte søknad til Kulturdepartementet i april, skriver Dagens Næringsliv.

Kulturminister Anniken Huitfeldt (Ap) avslo søknaden fra Kirsten Flagstad Festival om prispenger på 2,5 millioner kroner og 500.000 kroner i administrasjonsutgifter. Begrunnelsen var at departementet fører restriktiv praksis når det gjelder opprettelse og finansiering av nye priser. 3 millioner kroner er mye penger og en engangspris er ikke den beste måten å hedre Flagstad på, mener departementet.

- At en jury velger å utpeke en prisvinner og formidler dette til prisvinneren før man har skaffet penger til en slik pris, kan ikke departementet bære ansvaret for, sa Huitfeldt i en uttalelse til Stortinget i forrige måned.

Festivalens plan var å gi pengene til Domingo 13. juni neste år, 100 år etter at Kirsten Flagstad debuterte på Nationaltheatret.

- Vi valgte å orientere Plácido Domingo om prisen før pengene var på plass fordi vi hadde så stor tro på at dette ville gå. Domingo har så langsiktig program at det ikke var tid og anledning til å følge vanlig prosedyre, forklarer kunstnerisk leder for Flagstadfestivalen, Bjørn Simensen. 

Søknaden til departementet ble sendt i april. Bjørn Simensen hadde tidligere vært i kontakt med dem om prisplanene.

- Domingo er den ubestridte superstjernen innenfor operaverdenen i dag. Ved å gi en slik pris ønsket vi å løfte Kirsten Flagstad opp blant våre internasjonale ikoner som Holberg, Avel, Ibsen, Grieg og Munch. Kirsten Flagstad er like stor i sitt univers som disse personene i sine, sier Simensen til DN. 

 
Kommentarfeltet er stengt mellom
22:00 og 08:00
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke