26. aug
Sommerstemning: Gert Nygårdshaug skriver ikke om sommeren, men sitter gjerne ved dammen og koser seg.
FOTO: Remi Laakso
 
Nygårdshaug med opplag på en halv million bøker
Det har tatt 29 år. Men nå er Gert Nygårdshaug klar for utgivelsen av «Zoo Europa» – femte og siste roman i «Mino»-serien.

Publisert: 27.jul.2018 12:57
Oppdatert: 27.jul.2018 13:06

Til sammen har de fire første bøkene i «Mino»-serien et samlet opplag på 450.000. Det betyr at serien med årets bok ligger an til å nå et opplag på en halv million bøker.

Serien startet med «Mengele Zoo» i 1989. 9. august i år utgis «Zoo Europa», som avslutning av regnskogskvintetten.

«Heltene fra Gert Nygårdshaugs Mino-bøker samles i storverket Zoo Europa. Her flettes deres skjebner sammen i en forrykende og tankevekkende roman», heter det i forhåndsmeldingen fra Cappelen Damm.

«De fire heltene må manøvrere seg i en verden ødelagt av borgerkriger, flyktningestrømminger, økologiske kriser og stigende fundamentalisme.»

Klin umulig

– For bare fem-seks år siden anså jeg et slik prosjekt som klin umulig, sier Gert Nygårdshaug.

– For jeg fant ingen innfallsvinkel. Men de senere årene har jeg reist mye i Europa, og blitt stadig mer deprimert, ikke minst av de sterke nasjonalistiske kreftene.

Så oppdaget han at en avsluttende roman ikke var umulig likevel. For etter at alle de fire første bøkene har åpne avslutninger, har tiden nå vært inne til å knytte trådene. Og denne gangen forsikrer han at serien er avsluttet for godt.

tok mange år

Mino-serien består av «Mengele Zoo», «Himmelblomsttreets muligheter», «Afrodites basseng», «Chimera», og den kommende «Zoo Europa».

Men det tok sin tid før serien fikk sitt gjennomslag. Det kom for alvor da «Mengele Zoo» ble kåret til «tidenes beste norske roman» i forbindelse med litteraturfestivalen på Lillehammer i 2007. Og den er fortsatt ettertraktet, etter et salg på 250.000.

Ikke rart at spenningen er stor til årets roman. Det viste seg da han denne uka inviterte til «sniktitt» på Litteraturhuset, der folk måtte sitte langt ute i trappa for å høre.

Mino-serien har også gitt Gert Nygårdshaug et internasjonalt gjennombrudd, blant annet i Frankrike, Østerrike, Italia og Colombia.

Fakta om Mino-serien

Her er de fem romanene som regnes til Gert Nygårdshaugs Mino-serie:

1989: «Mengele Zoo»

1995: «Himmelblomsttreets muligheter»

2003: «Afrodites basseng»

2011: «Chimera»

2018: «Zoo Europa»

 

 
Kommentarfeltet er stengt mellom
22:00 og 08:00
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke