22. aug
I toppform: Ungdomssymfonikerne, dirigent Peter Szilvay og solist Sonoko Miriam Shimano Welde i sprudlende samspill.Begge foto: Paula Bjertnes
 
Overraskende finale med stor musikk
Festspillene er ferdige for i år, med en meget flott avslutningskonsert med Ungdomssymfonikerne i går kveld.

Publisert: 11.aug.2014 06:32
Oppdatert: 11.aug.2014 06:41

Med to flotte og vidt forskjellige verk var det duket for en spennende kveld.

Det unge talentet Sonoko Miriam Shimano Welde var solist i Mozarts «Fiolinkonsert nr. 3 i G-dur». Hun vant tidligere i år NRKs solistkonkurranse «Virtuos».

Å høre og se henne spille Mozart var som et eventyr, særlig sammen med dirigenten Peter Szilvay. Her ble det vist mange følelser, og selv om det var mye sårbarhet var det gleden som vant til slutt. Særlig i siste satsen ble musiseringen overraskende lekende. Under den siste soloen ble Szilvay ble stående nesten flørtende, mens Sonoko avsluttet det hele som en privat lek, snudd mot orkesteret.

Ungdomssymfonikerne trampeklappet, og publikum ville ikke gi slipp på henne. Men det var mer i vente.

Mahlers «Symfoni nr. 6», noen ganger kalt for «Den tragiske», blir ikke ofte spilt, og er et mektig verk for et stort symfoniorkesteret. Her fikk dirigenten Szilvay nok av utfordringer med så mye mannskap, men de unge musikerne var godt forberedt. En mektig finale som er Festspillene verdig.

Trofast publikum

Med gårsdagens avslutning har Festspillene avrundet hele 40 år. Jo Egil Skjerven fra Oslo har vært med på alle de årene som trofast publikum.

- Jeg har bare vært med i 35 år, sier Ellen Lervik Skjerven, nesten unnskyldende. Paret fra Oslo har hytte i Gråberget, og planlegger en tur hver sommer. De prøver å få med flest mulig konserten i løpet av de 10 dagene.

- Vi prioriterer Festspillene i Elverum hvert år, og setter stor pris på profilen med Ungdomssymfonikerne og kammerkonsertene, sier de.

De liker all slags musikk, og noen ganger må de velge. Fredag ble det «Løs snipp» i stedet for Silya på Rådhusplassen.

Talentstipend

Kvelden innebar en ekstra overraskelse. Festspillers Venner delte for første gang ut et Talendstipend på kr 20.000 til pianisten Fabrice Bligoud Vestad (15).

Prisen kan deles ut annethvert år til unge musikerne i alle sjanger som utmerker seg i hjemfylket. Den deles ut etter verdighet. Fabrice har tidligere blitt tildelt Drømmestipend og satser på en musikalsk karriere.

 
– Artikkelen fortsetter under bildet –
Trofast: De har vært på Festspillene i 40 år; Ellen Lervik Skjerven og Jo Egil Skjerven fra Oslo.
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke