23. aug
POPULÆRT: Tømmerstock har trukket mye folk ut på konsertmoro i Brumunddal. Her er det full fart med TNT. Foto: Manzor Ahssani
 
Overrasket over svak kulturplassering
Hamar flotter seg med en tredjeplass på Norsk kulturindeks. Hedmarkens største kommune, Ringsaker, er nede på en 254. plass. – Ja, jeg må si jeg ble litt overrasket, sier kultursjef i Ringsaker, Asle Berteig.

Publisert: 27.des.2017 21:32
Oppdatert: 27.des.2017 21:37

Ringsaker kommune er høyt profilert med Prøysenhuset, Prøysenfestivalen, Ringsakeroperaen, Tømmerstock og sin egen Ringsakergalla. Likevel scorer kommunen lavt på Norsk kulturindeks som lages av Telemarksforsking.

Her er kategoriene. Med Ringsakers plassering: kunstnere 200, frivillighet 124, tildelinger 291, den kulturelle skolesekken 144, kulturskole 312, scenekunst 112, bibliotek 207, kino 185, konserter 249, museum 372, kulturarbeidere 198. Som da til sammen gir Ringsaker kommune plass nummer 254 på landsrankingen.

– Litt rart…

– Vi er nok for lite bevisste, sier kultursjef i Ringsaker, Asle Berteig – og snakker da om forholdet til Norsk kulturindeks.

– Med alt som har skjedd og som skjer på Hamar, så fortjener kommunen en høy rating. Men det er jo litt rart at Ringsaker ikke er høyere, bare i desember har vi 260 arrangementer… Vi må sikkert bli flinkere på områder det offentlige måler oss på. Kan hende er det klokt, men når alt kommer til alt, så betyr det jo ingenting – om innbyggerne i kommunen likevel er fornøyde, sier Asle Berteig.

Han sier også at han ikke er detaljert kjent med kriteriene for rankingen, at kommunen forholder seg til de såkalte KOSTRA-tall – Kommune-Stat-Rapportering, nasjonalt informasjonssystem som gir styringsinformasjon om kommunal og fylkeskommunal virksomhet.

Fornøyde?

– Men vet dere det, at kommunens innbyggere er fornøyde? Gjør dere egne undersøkelser?

– En innbyggerundersøkelse hadde vært spennende; med spørsmål om hvilke tilbud folk bruker, hva folk savner og så videre – men da skapes også forventninger…, sier Asle Berteig.

Og legger til:

– Vi ser jo på næringsetableringer og handelsoppgang at folk bruker nærmiljøet mer. Og vi har et stort kulturtilbud, og mange sier jo også at det skjer så mye i kommunen.

 
– Artikkelen fortsetter under bildet –
FEST: I januar feirer Ringsaker-kulturen seg selv med egen galla. Kultursjef Asle Berteig styrer selv showet. Foto: Fredrik Hubred Hagen
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke