19. aug
Prisvinner: Øyvind Torseter, oppvokst i Stange, kan føye enda en pris til sin lange rekke av hederstegn.
 
Øyvind Torseter fikk kritikerprisen
Landets litteraturkritikere mener at forfatteren og illustratøren Øyvind Torseter fra Stange er har skrevet årets beste bok for barn og ungdom.

0
Publisert: 03.mar.2016 13:05
Oppdatert: 03.mar.2016 13:08

Torsdag formiddag fikk Øyvind Torseter Litteraturkritikerprisen for bildeboka «Mulegutten». Tildelingen skjedde på Litteraturhuset i Oslo. Det er Kritikerlaget som deler ut prisene.

Om «Mulegutten» sier juryen at «Bildeboka (eller tegneserien) Mulegutten er en moderne versjon av eventyret om «Risen som ikke hadde hjerte». Her blandes høystil og lavstil, klassisk heltehistorie og moderne metaperspektiv. Torseter gjenbruker eventyret med en blanding av respekt, uvøren nysgjerrighet og sitt unike visuelle uttrykk. Illustrasjonene byr på en skissepreget strek i personene, gotisk-dystre bakgrunner og flere lekne innfall.»

De andre tre bøkene som var nominert i denne klassen, var Stian Hole: «Morkels alfabet», Bjørn Ousland: «Småbarnsuppe» og Liv Marit Weberg: «Det er heldigvis ingen som trenger meg».

mange priser

Øyvind Torseter er også fra før en av landets mest prisede barne- og ungdomsforfattere. Hele fem ganger har han mottatt Kulturdepartementets barnebokpriser. Han har også fått den høythengende italienske Bologna Ragazzi Award, og han fikk i 2014 Nordisk Råds barne- og ungdomslitteraturpris for «Brune», sammen med Håkon Øvreås.

«Torseter markerer seg med dette som en framifrå eventyrtegner, med ikke minst sitt eget grep om trollet, som er en riktig så skremmende skapning. Men han har også en befriende ledighet i sin tolkning av eventyrverdenen, inkludert en elefant og en saxofonspillende blekksprut, som begge dukker opp som svært så gode hjelpere» het det i HAs anmeldelse av «Mulegutten».

 
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke