19. aug
 
På Blaarud får man kunst som medisin
Sanderud sykehus har kulturtilbud i regi av Stiftelsen Blaarud.

Publisert: 08.mar.2018 22:20
Oppdatert: 08.mar.2018 22:27

Inne på «Mikken» – et musikkrom i ei gammal tømmerstue over tunet for Blaarud – et gammelt sykehus fra 1803, som nå er tilknyttet Sanderud sykehus da institusjonen leier bygget av Stiftelsen Blaarud – sitter om lag 15 innlagte og hører intimkonserten til duoen Tommy og Anders.

Intimkonsert på «Mikken»

Da man trådte inn i rommet, ble man hekta rett på knaggen til sjarmerende og allmenne «Idyll» av Postgirobygget. De to musikantene dro med seg publikum på allsang til låter som «Proud Mary» av Creedence, og «Splitter Pine» av DumDum Boys.

Stemningen var spesiell.

Etter konserten var det kaffe og vafler inne på Blaarud – Sanderuds møteplass – og kulturstue.

Kunst for psyken

Over en røyk på en benk utenfor Blaarud, kan en tidligere innlagt, som helst vil være anonym, fortelle om hvor viktig kunst og kultur er når man har det dårlig.

– Jeg har jo selv vært innlagt her, og da skrev jeg dikt og malte, som hjelp for å prosessere ting. Man kan gå til Blaarud og bli satt i gang med kreative ting. Selv skrev jeg en diktbok da jeg var innlagt, forteller kvinnen.

Hun forteller at det er veldig viktig at Sanderud sykehus kan bruke Blaarud som kulturhus.

– Kunst har hjulpet meg mange ganger, når jeg har hatt det vanskelig. Det har til og med hjulpet meg å komme ut av depresjoner. Når jeg har det som verst, kan jeg sette meg ned og for eksempel male, og det kan være de jævligste bildene og tankene, det kan gjøre deg redd, men det letter på trykket.

Litteratur på Sanderud

Inne på møteplassen og kulturstua finner man både galleri, kreativt verksted og bibliotek i andreetasje. Knut Nordby er styremedlem i Stiftelsen Blaarud, og nappet ut en grønn diktbok av en mann tilknyttet Sanderud fra poesiavdelingen. Han var på kunstpedagog for dikteren, og utgivelsen av diktboka vakte ideen om å samle på diktbøker skrevet av folk fra ulike institusjoner. Det har også senere vært påskuddet til at Blaarud har satset på poesi, og at kulturstua fredag 9. mars får besøk av poetene Truls Horvei og Ted M. Granlund – i forbindelse med Rolf Jacobsen-dagene.

I det blåmalte galleriet henger det bilder malt av innlagte ved Sanderud, og poesihyllene vokser.

På Blaarud kan man uttrykke seg kreativt – som medisin.

 
– Artikkelen fortsetter under bildet –
STIFTELSEN BLAARUD: Knut Nordby er styremedlem i Stiftelsen Blaarud. Her med en diktbok av en anonym pasient tilknyttet Sanderud.
Kommentarfeltet er stengt mellom
22:00 og 08:00
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke