18. aug
PÅ PLASS: Noa Peer (til venstre) og Belinda Tato arbeider foreløpig på Rådhuset, men flytter midt i september til Basarbygningen. I bakgrunnen en del av Matias Faldbakkens Ideal-installasjon i Rådhuset.Foto: Geir Vestad
 
På plass i Hamar
17. september blir det en åpnings-markering i Basarbygningen for Stortorget-prosjektet. Men arbeidet er allerede i gang.

Publisert: 15.aug.2011 12:18
Oppdatert: -

17. september blir det en åpnings-markering i Basarbygningen for Stortorget-prosjektet. Men arbeidet er allerede i gang.
Belinda Tato og Noa Peer i arkitektfirmaet Ecosistema Urbano skal drive fram prosjektet i Hamar. Og nå er de på plass i byen, i første omgang med kontor i rådhuset. Men innen åpningsmarkeringen 17. september skal de være installert i Basarbygningen. Der skal Belinda og Noa holde hus i resten av de fire månedene de skal arbeide i Hamar.
I begynnelsen av desember regner de med at de vil ha samlet så mye materiale at de kan dra tilbake til Madrid for å bearbeide det og innarbeide innspillene i et endelig design. Og i juni 2012 skal det endelige prosjektet leveres kommunen.
- Men kommunen vil ha muligheten til å være med på prosessen hele vegen, forsikrer Belinda Tato.
- Det skal ikke komme som noen overraskelse i juni neste år.
På forhånd har det vært stor diskusjon om det spanske arkitektfirmaets forslag til konkurransen for utsmykking av Stortorget. Mange reagerte på at det ikke er noen konkret kunstnerisk utsmykking det dreier seg om, men at det i stedet handler om å sette i gang en prosess der folk selv skal få være med på å bestemme hva som skal bli resultatet. Men politikerne stemte for «det spanske prosjektet», og nå er det i gang. Målet er at det Stortorget-prosjektet skal være klart samtidig med at Kulturhuset står ferdig.
- Hovedarbeidet akkurat nå er å få folk engasjert i prosjektet, sier Belinda.
- For vi har en ganske kort periode for å få folk engasjert.
- I tillegg må vi nå fram til ulike typer av folk. For Stortorget er jo et sted som skal brukes av alle. Derfor er det viktig at så mange som mulig vil delta i prosessen.
Et av midlene til det, er å samle folk til workshops. Disse vil i utgangspunktet være åpne for alle, og starter 26. september i Basarbygningen.
Fem temaer er utpekt som emner det skal jobbes med, blant annet i workshopene, forteller de to arkitektene. Det dreier seg om teknologi, folk, miljø, aktiviteter og sesongstrategi. I sum dreier det seg om å skape et torg som skal bli en møteplass, få folk til å føle seg komfortable, som rommer en økologisk bevissthet, og som gir mulighet for ulike aktiviteter.
Når det gjelder sesongstrategi, tenkes det blant annet på å ta hensyn til den store forskjellen mellom lyset sommerstid og vinterstid, sier Belinda, som også mener at de fem ulike temaene gjør det lettere å nå folk fra ulike grupper med ulike interesser og forventninger.
I tillegg til workshopene blir også et skoleprosjekt en del av det hele.
Men det er ikke bare lokalt det skal jobbes med ideer. Nettsiden dreamhamar.org er etablert, og her kan folk fra hele verden delta med innspill. Her legges det også opp til nettmøter, som allerede er i gang, og som vil fortsette hver mandag hele høsten fra kl. 18 til 19.
På disse nettmøtene om «The Hamar Experience» vil det blant annet være folk fra lokalmiljøet som deltar. På mandag er det fra Høgskolen i Hedmark det sendes, og de to som blir intervjuet er Stian Vestby, som er Høgskolens internasjonale koordinator, og Jens Haugan, førsteamanuensis i norsk. Denne utgaven av nettmøtet vil da også handle om høgskolen og forholdet til Hamar, og oppfatninger av sentrum og Stortorget.
 

 
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke