21. aug
Hadde bestemt seg: Denne alpakkahingsten fant stadig mer spennende aktiviteter enn å skyte filmopptak, og måtte til slutt tas ut av innhegningen på rullebanen på Hamar flyplass for at hoppene skulle få fred. Her prøver matmor og oppdretter Anne Line Nubb
 
Paringslek på flystripa
Det relativt eksotiske dyret er ikke vanlig å se på flyplasser, men i dag gjorde Hamar flyplass et unntak for en alpakkaflokk.

Publisert: 25.jun.2012 15:39
Oppdatert: -

Mens de søramerikanske dyrene oppholdt seg ute på rullebanen, slet hingsten av dem bokstavelig talt med å holde seg i skinnet (SE VIDEO OVER).

TV2 planlegger å sende en ny humorserie med trioen "Raske Menn" i hovedrollen på skjermen til høsten. I den forbindelse hadde et filmteam tatt med seg en flokk alpakkaer til flystripa på Hamar flyplass mandag.

Lover "masse gøy og moro"

Men akkurat hva opptakene skal brukes til, vil produksjonsselskapet ikke røpe helt ennå.

- Det er til et morsomt og lettbeint innslag av "Raske Menn". Det skal bli masse gøy og moro, sier produsent Vegard Lunde om programmet, som foreløpig ikke har fått noe navn.
Lunde er tilknyttet produksjonsselskapet Funkenhauser i Oslo, som gjorde opptakene på oppdrag fra TV2.

- Morsomt oppdrag

Utsendt til settet var også en oppdrettsfamilie fra Sigdal. De har drevet med oppdrett av alpakka siden 2006, og har cirka 50 eksemplarer på gården i Buskerud-bygda.

- Dette var et morsomt oppdrag å være med på. Så får folk kanskje øynene opp for disse fine dyrene våre, sier oppdretter Anne Line Nubberud.

Ca. 400 i Norge

Ifølge Bjørg Reime i Alpakka Bromma og Olav Reidar Haugen i Alpakka Norge, skal det finnes i overkant av 400 alpakkaer i Norge i dag. Nyttårsaften i 2004 importerte Alpakka Norge de 15 første eksemplarene noen gang til landet.

FAKTA OM ALPAKKA:

 • Tilhører den søramerikanske kamelfamilien sammen med lama, guanacos og vicunas. Bare alpakka og lama er regnet som husdyr.
 • To typer: Suri og Huacaya. Huacaya er mest vanlig.
 • Levealder på 20-25 år.
 • Går drektig i 335-340 dager og kan føde ca. 15 avkom i løpet av levealderen.
 • Gjennomsnittlig vekt: 50-70 kg.
 • Gjennomsnittlig skulderhøyde/høyde: 1 meter/ca 1,5 meter.
 • Alpakkahunnen - hoppa - er klar for paring etter 14-16 måneder.
 • Alpakkahannen - hingsten - er klar til bruk i 2-3-årsalderen.
 • Avkommet - criaen - ammes 5-6 måneder, men kan pares ca. 14 dager etter fødsel.
 • Alpakkaen spytter, men sjeldent på mennesker.
  Kilde: alpakkanorge.no
 
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke