25. aug
 
Plate-paradis i Hamar
Platesamlere og musikkentusiaster fra fjærn og nær samlet seg på platemesse i Hamar, tjuefemte år på rad.

Publisert: 25.feb.2017 15:38
Oppdatert: 25.feb.2017 15:45

Det vrimlet av platesamlere og musikkentusiaster inne i festsalen på Hamar Teater klokken elleve lørdag formiddag. Her var det første mann til mølla, og mange var tidlig ute for å gjøre et scoop. Lyden av de iherdige hendene som bladde i kasser fulle av LP-er, og smattingen fra plastcover, fylte rommet. Jakten var i gang, og mange visste hva de var ute etter. Skravlingen og diskusjonen om hvorvidt Dylans nye verker er gode eller ikke stilnet til, da begivenhetens arrangør, Håkon Busterud, grep mikrofonen.

musikk som hobby

-Det er tjuefemte år på rad at vi arrangerer platemesse her i Hamar, forteller den lokale platesamleren.

Som mange av de andre musikkentusiastene i rommet har Håkon Busterud samlet på plater lenge. Helt siden -69, legger han til.

- Vi har leid lokaler, og profitten på inngangspengene holder ikke engang til en sixpack med øl. Dette er en hobby og handler ikke om omsetning. Folk selger plater de har til overs, så de kan kjøpe nye plater til samlingen sin. Besøkstallet ligger som regel på mellom 130 og 200.

Vinyl er tilbake

De siste årene har interessen for vinyl økt betydelig, og det samme gjelder salget. De bøyde hodene som nistirrer ned i gamle bruskasser og pappesker, er levende eksempler på en gruppe mennesker som ikke tilfredsstilles av Spotify, og lignende streamingtjenester. Dette er et annet forhold til musikken, men hva er det som gjør vinylplater så spesielt?

- Jeg begynte å samle på plater i fjor sommer, fordi det er tøft med gammel musikk, gamle plater og platespillere, forteller 17 år gamle Anders Øvredahl Sundkogen, som leter etter Curtis Mayfield og Tom Petty plater.

Han synes platemessa er et godt opplegg, og konstaterer at det er mye trafikk. Det var mange forskjellige sjangere å velge mellom, i kassene som sto på rekke og rad i lokalet. Platene er ofte alfabetisk organisert, i kassene, slik at den som vil ha Black Sabbath leter bak merkelappen «B». -Tina Turner ved «T». Spesielle ønsker kunne ropes opp over høyttalersystemet. Det er nok mange gamle hippier i Hamar, for «The Incredible Stringband» var visst høyt ettertraktet. Det sies at platene fortsatt snurrer der hjemme i stuene, og at årets platemesse i Hamar var en suksess.

 
– Artikkelen fortsetter under bildet –
Håkon Busterud: Har arrangert platemesse i Hamar siden 1992.
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke