23. aug
AKTUELT MØTE: Hamar Kunstforening kan trolig regne med større oppslutning om kveldens møte enn til vanlig.
 
Væpnet politiet stiller på karikaturmøte
Hamar-politiet har bestemt seg for å være til stede med væpnet politi på kveldens karikaturmøte i Hamar Kunstforening.

Publisert: 17.feb.2015 17:23
Oppdatert: 18.feb.2015 18:38

– Vi vil være der med synlig politi både i forkant og under møtet, sier politistasjonssjef i Hamar, Bjørn Lier til NRK.

Både svenske Lars Vilks tegning av Muhammed som en hund og danske Kurt Westergaards omstridte karikaturtegninger vil bli vurdert av kunsthistoriker Jan Kokkin under onsdagens møte i Hamar Kunstforening.

«Uskyldig moro eller blodig alvor» er tittelen på foredraget.

Emnet er såpass spesielt i disse dager at arrangementsansvarlig i Hamar Kunstforening, Lorang Brendløkken, i dag satt i møte med stasjonssjef Bjørn Lier i Hedmark politidistrikt for å drøfte om møtet kunne utgjøre en trussel for arrangørene.

Stasjonssjef Bjørn Lier sier til HA at politiet ikke dro noen konklusjon i det møtet:

- Vi vil gjøre oss opp en mening om eventuelle tiltak fra vår side i løpet av formiddagen onsdag, sier Bjørn Lier.

Hvis politiet vurderer situasjonen slik at de skal være tilstede, så vil de være bevæpnet.

– Vi gjør en vurdering ut i fra alle opplysninger og alle forhold, om vi skal være tilstede på arrangementet, sier Lier.

– Ja, nå er det jo slik at vi har en forhøyet trusselsituasjon og politiet er bevæpnet i patrulje til daglig, så hvis vi er tilstede på foredraget, så er det bevæpnet ja, sier Bjørn Lier til nrk.no/ho. 

Lav kunstnerisk verdi

Kunsthistoriker Jan Kokkin opplyser til HA at foredraget vil omhandle karikaturer fra 1500-tallet og utviklingen av denne kunsten helt fram til i dag:

- Jeg kommer også til å trekke fram noen kontroversielle tegninger. Blant annet gjelder dette tegningene til Lars Vilks og Kurt Westergaard. De blir ikke vist for visningens skyld, men satt inn i en større sammenheng, sier han.

Kokkin er klar på at Kurt Westergaards tegninger, etter hans mening, ikke har stor kunstnerisk verdi. Om Vilks er han enda skarpere i sin kritikk:

- Jan Vilks er kunstteoretiker og ingen kunstner. Jeg synes tegningene hans er dårlige, sier Jan Kokkin fra Oslo (ex. Kongsvinger).

Sterke reaksjoner

- Like fullt skaper tegningene sterke reaksjoner?

- Terrorister ser ikke på kvaliteten. De oppfatter tegningene som et angrep på deres religion og profet, medgir Kokkin.

Foredragsholderen har i mange år vært kunstkritiker i Dagens Næringsliv og Morgenbladet. Han er daglig leder for Kunst på arbeidsplassen.

Avtalt tidligere

Møtet i Hamar Kunstforening ble avtalt før attentatet mot Charlie Hebdo og terrordrapene i København.

Lorang Brendløkken er klar på at arrangementet ikke er noe debattmøte om hendelsene nå:

- Det er et foredragsmøte om kunsthistorie. Jeg regner med at enkelte vil stille spørsmål rundt det historiske, sier Brendløkken.

Flere møter

Politiet bistår med økt sikkerhet rundt to karikaturforedrag i Gjøvik og Hamar, samt en karikaturutstilling i Drammen.

Onsdag kveld arrangerer Hamar kunstforening kunstforedrag der tema er karikaturtegninger. Politiet vurderer å øke sikkerheten rundt arrangementet, melder NRK.

Torsdag kveld arrangerer Gjøvik kunstforening temamøte om karikaturtegninger ved Gjøvik bibliotek. Stasjonssjef Terje Ottersen i Gjøvik sier politiet skal ta forholdsregler, skriver Oppland Arbeiderblad.

– Ja, politiet kommer til å være synlig på arrangementet og vi vil sørge for at de som kommer dit føler seg trygge, sier Ottersen.

Fredag neste uke skal organisasjonen Universal Tolerance Organization arrangere et ytringsfrihetsseminar og en karikaturutstilling i Drammen. Terrorangrepet i Paris er bakgrunn for arrangementet, opplyser arrangør Fereshteh Halimi til TV 2.

Stasjonssjef Øyvind Aas ved Drammen politistasjon opplyser til Drammens Tidende at synlig politi skal være til stede, og at det blir sikkerhetskontroll under arrangementet. 

 
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke