19. aug
 
Populær avis-satire stilles ut
Med «Terningkast: 1» harselere Magnus Eidem med dagspressens sensasjonsoppslag. Nå har han blitt spurt om å stille ut actionfigurbildene på festivalen Kanalrock i Horten.

Publisert: 19.jul.2017 22:15
Oppdatert: 20.jul.2017 08:03

«Geir-Edmund Bleie (74) synes samfunnet stiller strenge krav: – For oss over 70 er det ikke enkelt å være ung i dag».

Den falske nyhetsoverskriften er akkompagnert av en actionfigur av «Hellraiser» fra horrorfilmen fra 1987 med samme navn. Slik er konseptet bak mediesatiren «Terningkast: 1», som har oppnådd kultstatus på nettet. Noen av bildene er tøys og tull, som Eidem selv kaller det, mens andre har en viss rot i virkeligheten, og tar både sjargongen til tabloidavisene og samfunnet ganske på kornet. Som for eksempel «Alfred-Tobias Møkkhaug», som «spiste en bedre middag, glemte å legge ut bilde». På bildet står Star Wars-roboten K-2SO, med et lettere sønderknust uttrykk. Eller soldaten «Hans Bertram Tran» på 102 år, som tar i bruk granatkaster for å bli kvitt vannscootere.

Ny vår for leketøysfigurene

– Det er veldig tilfeldig at det har blitt som det har blitt. Det startet i 2009 med at jeg hadde kjøpt meg et kamera, sier Eidem.

Noen av leketøysfigurene har han kjøpt i voksen alder, noen er lånt av kompiser, men de fleste er hentet opp fra en gammel eske stående hos foreldrene.

– Så lenge jeg kan huske, har jeg alltid hatt «Skeletor» (en karakter i leketøysfabrikanten Matells «Masters of the Universe»-serie, journ.anm.) stående på hyllen min, som jeg fikk av faren min da jeg var 5–6 år gammel. Den sto laglig til for hogg da jeg skulle teste ut kameraet, sier Eidem.

– Jeg hadde allerede et prosjekt som het «Agurknytt», og har alltid vært veldig fan av nyhetskødding og den type humor. Og så begynte jeg å sette historier til bildene, sier Eidem, som så langt har lagd over 100 ulike komposisjoner.

Fant veien ned til Horten

«Terningkast: 1» har sirkulert i sosiale medier i lengre tid, men hamarsingen har selv holdt en lav profil om skaperverket. Ved juletider i fjor hadde festivalarrangørene på Horten fått nyss om fenomenet.

– Det kom en henvendelse på mail, hvor de lurte på om det kunne være aktuelt å stille ut et utvalg bilder. Det syntes jeg bare var moro, så jeg sa «Klart det!», sier Eidem.

– Det blir en veldig enkelt utstilling, hvor jeg printer ut 24 av bildene med flest «likes» i A3-format, og klemmer dem opp på treplanker.

 
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke